lovska terierka hana, v spomin
Blog

Lovska terierka Hana, v spomin

Nina Milevoj, 22. februarja, 2022

Vsak dan spoznamo na desetine pasjih in mačjih pacientov in prav vsak je na svoj način poseben. Nekateri pa so tudi taki, za katerimi po njihovem odhodu v naših srcih ostane velika praznina. Ena izmed teh je bila “naša” lovska terierka Hana.

Lovska terierka Hana nas je prvič obiskala leta 2015, ko je bila pri svojih sedmih letih starosti pripeljana na Kliniko za male živali zaradi prebavnih težav. Ob pregledu je lastnica povedala, da že nekaj časa opaža kožno spremembo, ki je včasih manjša in drugič večja. S tankoigelno biopsijo in citološko preiskavo smo diagnosticirali mastocitom, ki je najpogostejši kožni tumor pri psih. Med drugim lahko povzroča tudi prebavne težave, lokalizirano ali generalizirano srbečico, motnje v strjevanju krvi, po kirurških posegih pa tudi slabše celjenje ran.

Hana je bila ena izmed prvih pacientov, ki so bili pri nas uspešno zdravljeni s kombinacijo elektrokemoterapije (ECT) in genskega elektroprenosa (GET) IL-12. Kot pri precejšnjem številu psov, ki enkrat v življenju razvijejo mastocitom, so se tudi pri Hani tumorji pojavljali drugod po koži, zato smo zdravljenje ponovili. V šestih letih smo s 13 ponovitvami kombiniranega zdravljenja (ECT in GET) in s kirurškim zdravljenjem zdravili več kot 20 tumorjev. Iz papirnate kartoteke je tako v šestih letih nastal pravi fascikel.

Kljub številnim obiskom klinike, je bila Hana nad vsako kontrolo neverjetno navdušena. Še posebej, če je v zameno za sodelovanje dobila priboljšek in če le ni bilo na poti kakšnega drugega psa ali mačke, ki jih je celo življenje strastno preganjala, kot pasmi pritiče.

Po šestih letih boja s tumorsko boleznijo pa smo se morali konec prejšnjega leta žal od Hane posloviti. Vemo, da brez neskončne predanosti in skrbi, ki jo je zagotavljala njena lastnica, ne bi šlo. In vemo tudi, da bo Hano celotna ekipa KMŽ še dolgo hranila v posebno lepem spominu.

Hana, upamo, da je na oni strani mavrice veliko živalic s in za katerimi se lahko podiš.

Tvoji KMŽ-jevci.

Nadaljujte z branjem