maček messi in linerani tujek
Blog

Pacient meseca: maček Messi in linearni tujek v prebavilih

Tanja Plavec, 22. februarja, 2023

Pacient meseca decembra 2022 je maček Messi, pri katerem smo odstranili linearni tujek v prebavilih.

Maček Messi je 18 mesecev mlad muc pasme Britanska kratkodlaka mačka, ki so znane po svoji afiniteti do različnih vrst hrane. Če bi bil človek zelo politično nekorekten, bi lahko rekel, da so požrešne. Nikakor ne namigujemo, da to velja za Messija, pa vendar nas je njegova pasemska pripadnost ob prikazani klinični problematiki navedla k razmišljanju o zaužitju linearnega tujka. Pa pojdimo po vrsti.

Kaj so linearni tujki?

Linearni tujki so v veterinarski terminologiji vse vrvičaste stvari (vrvice, najlonske nitke, hlačne nogavice, volnene niti, kosi preprog), ki se zagozdijo običajno ali na korenu jezika ali v končnem delu želodca in ustvarijo posebno obliko zamašitve prebavil. Le-ta se zaradi peristaltike (ritmično krčenje in raztezanje nekaterih cevastih organov – op.ur.) konstantno gibljejo in s tem omogočijo premikanje nezagozdenemu delu tujka v smeri proti zadnjiku. Posledično se črevo ob tujku sčasoma naguba kot harmonika. Ko se peristaltika nadaljuje, se vrvičasta struktura lahko zajé v del črevesja, kjer črevo visi na svojem oporku. Posledica so bruhanje, slabo počutje, izguba apetita lahko tudi odmrtje tega dela črevesja. Rešitev je hiter kirurški poseg z odstranitvijo tujka in po potrebi z odstranitvijo prizadetega dela črevesja.

Messi je bil sprejet na praznični Dan samostojnosti in enotnosti v letu 2022. Dan pred tem je začel bruhati, na dan sprejema ni imel več apetita. Pet do sedem dni pred prihodom so mu lastniki iz ust potegnili približno 30 centimetrov dolgo vrvico.

Krvne preiskave so pokazale zgolj nespecifična odstopanja, odločilna pa je bila ultrazvočna preiskava trebuha. Na ultrazvoku je bila vidna tanka linija, ki je segala od želodca in daleč v končni del tankega črevesja, ki je bilo videti nagubano.

Ultrazvočna slika nagubanega dela črevesja

Slika 2: ultrazvočna slika nagubanega dela črevesja, kjer je viden linearni tujek v svetlini dvanajstnika (a) in okrog tujka nabrana stena tankega črevesa (b).

Na podlagi izvidov smo se odločili, da Messi potrebuje kirurški poseg. Tega smo izvedli kar kmalu po postavitvi diagnoze, saj za linearne tujke velja, da je bolje, če ukrepamo kar najhitreje. Črevo je bilo še vitalno, vendar smo ga morali odpreti na treh mestih, da smo lahko tujek varno odstranili. Po kosih smo odstranili zlato obarvan darilni trak, ki ga je muc zamenjal za igračo/hrano.

debelo črevo

Slika 3: slika nagubanega dela črevesja med operacijo

Messi je po posegu dobro okreval in se je par tednov kasneje prišel še zadnjič pokazat, kako je lep in kako lepo se celi rana na trebuhu. Veseli smo zanj in upamo, da bo zdaj zavijanje daril prepustil svojim lastnikom, sebi pa po mačje izprosil primernejšo hrano.

Opozorilo vsem lastnikom mačk

Pozorni bodite na vse nitaste, vrvičaste, volnaste, trakaste zadeve, ker jih mačke zlahka zamenjajo za igrače in jih (po pomoti) tudi zaužijejo. Tako zaužitje predstavlja resen problem in ima lahko tudi v primeru hitrega ukrepanja zelo resne posledice.

Avtor naslovne fotografije: Jana Krivohatko

Nadaljujte z branjem