Članki

9 pasjih nasvetov za hladne zimske dni

Katerina Tomsič, 9. novembra, 2017

Približujemo se zimi in mrazu, zato je potrebno poskrbeti, da bo vaš Taček zadovoljen, zdrav in dobrega počutja tudi pri nizkih temperaturah. Pripravili smo 9 nasvetov, da se bo vaš kuža dobro počutil tudi v mrzlih zimskih dneh.

Starejši psi

Ko temperatura pade pod ničlo, je potrebno paziti in se izogibati zaledenelim in spolzkim površinam, da se zaradi zdrsa pes ne poškoduje. Hladno zimsko vreme je tudi pogost dejavnik za poslabšanje nekaterih kroničnih bolezenskih stanj kot je artritis. Poskrbeti je potrebno za mehko in toplo ležišče, da se pes po aktivnosti lahko udobno spočije in okrepi. Poskrbite tudi za primerno prehrano in telesno težo vašega kužka. Manjša aktivnost pozimi lahko vodi do prekomerne telesne teže, kar škodljivo vpliva tako na sklepe kot tudi na srčno žilni sistem. O morebitnih prehranskih dopolnilih in pravilni prehrani se posvetujte z veterinarjem ali povprašajte v specializiranih trgovinah.

Primerno ležišče

Izbira pravega ležišča, sploh če je pes zunaj zagotavlja, da mu bo toplo in udobno. Ležišče vedno postavimo stran od prepiha, na mesto kjer kuža vsak dan spi in ga dobro pozna. Na trgu obstajajo različna ležišča, med katerimi so tudi ortopedska ležišča s spominsko peno za pse s težavami s sklepi in hrbtenico ter ležišča z vodoodpornim pokrivalom, ki so primerna predvsem za zunanje razmere. Psu omogočite tudi zavetje in zaščito pred dežjem in vetrom. Ne pozabite, da so najsrečnejši tisti psi, ki pozimi spijo v notranjosti naših bivalnih prostorov.

Zima in različne pasme

Določene pasme imajo debelo krzno in poddlako, ki ohranjata toploto tudi pri zelo nizkih temperaturah. Poznamo pa tudi pasme, ki jih dlaka ne ščiti, saj imajo kratko, redko dlako ali so celo brez nje. Takšnim psom je potrebno posvetiti dodatno pozornost. Nakup zimske obleke ni dovolj, da se izognemo mrazu, ampak je potrebno prilagoditi tudi dolžino in čas sprehoda (npr. izbrati čim bolj topel del dneva za daljši sprehod). Paziti je potrebno tudi na ušesa in rep, ki so neposredno izpostavljeni ozeblinam, tudi če pes nosi pasji pulover ali bundo.

Sredstva proti zmrzovanju (antifriz)

Antifriz imajo psi (in mačke) zelo radi. Je sladkega okusa, a izredno strupen. Že majhna količina lahko povzroči zastrupitev, ki je pogosto usodna. Potek bolezni je zelo hiter. Če je vaš pes nameščen v prostoru (na primer v garaži), kjer hranite antifriz in podobna strupena sredstva poskrbite, da jih ne bo mogel doseči! V primeru, da posumite ali ugotovite, da je vaš ljubljenček zaužil antifriz ali kakršenkoli drugi strup, nemudoma poiščite veterinarsko pomoč. Veterinarju povejte katero škodljivo snov je vaš ljubljenček zaužil (embalažo lahko prinesete s sabo na pregled) in opišite morebitne znake, kot so na primer bruhanje, prekomerno slinjenje, tresavica, driska in podobno. Ob pravočasni veterinarski oskrbi je prognoza bolj ugodna.

Pasje tačke, sneg, led in sol

Psom lahko zaradi mraza razpokajo blazinice. Pozimi so pločniki in ceste posute s soljo, ki je za pse škodljiva, zato tačke po sprehodu temeljito sperite in obrišite. S tem boste zagotovili, da pes med lizanjem svojih tačk ne bo zaužil soli. Če ima vaš pes gosto odlakane tačke, je priporočljivo, da dlake razčešete in postrižete, da preprečite nabiranje ledu in snega med blazinicami in na tačkah. Za zaščito pred mrazom in soljo lahko uporabite tudi posebej za pse prilagojena obuvala, predvsem če je pes dlje časa izpostavljen. Pozabiti ne smete tudi na sneg in led, ki se nabirata na strehi. Še posebej med taljenjem je lahko gmota, ki pade iz strehe, tudi usodna. Poskrbite, da se pes ne bo zadrževal na območju, kjer sneg in led drsita s strehe.

Nega dlake pozimi

Suh zrak v stanovanju in kopanje pozimi izsušita pasjo kožo, zato je priporočljivo kopanja čim bolj omejiti. Pri nakupu pasjega šampona izberite vlažilni šampon. V primeru bolezenskih stanj, ki zahtevajo pogosto kopanje se držite navodil veterinarja. Suho in luskavo kožo lahko preprečimo tudi s prehranskimi dodatki, kot so olja z veliko esencialnih maščobnih kislin, ki pomagajo ohranjati zdravo kožo in dlako. Vsekakor je smiselno, da se v primeru pojava težav s kožo zglasite pri veterinarju, saj se veliko bolezni izraža ravno s spremembami na koži.

Hidracija

Vreme vpliva na potrebe po vodi tudi pozimi. Poskrbeti moramo, da ima kuža na razpolago primerno količino sveže vode, predvsem pa moramo biti skrbni pri psih, ki živijo zunaj. Kovinske posode odsvetujemo pri temperaturah pod lediščem, saj se nanje lahko jezik prilepi in poškoduje. Keramične in plastične posode so v takih razmerah bolj primerne.

Prehrana

Ko psa zebe, porabi veliko energije za ogrevanje. Za zagotovitev ustreznega vnosa kalorij je potrebno zunanjim psom dati od 10 % do 15 % več hrane kot poleti. Še bolje pa je, da v zimskem času dobijo hrano, ki je dodatno obogatena z maščobami in beljakovinami. Če zunaj močno sneži, poskrbite, da sneg ne bo prekril posod za vodo in hrano.

Sprehodi

Izogibajte se daljšim sprehodom v zgodnjim jutranjih in poznih večernih urah. Psa peljite na daljši sprehod takrat, ko so temperature višje. Poskrbite tudi, da bo med sprehodom kuža aktiven. Najprej ga sprehodite (zmerna do hitra hoja, dokler se ne razhodi in ogreje), nato ga lahko spodbudite h gibanju tako, da mu vržete žogo ali palico, da se na sprehodu ne bo ohladil. Izogobajte se spolzkim površinam in visokemu snegu.

Povzetek

Podhladitev ali hipotermija se pojavi takrat, ko se telo ohladi pod normalno temperaturo. Do nje lahko pride ob nizkih zunanjih temperaturah, ko je pes predolgo na mrazu, še posebej če je moker (zimsko kopanje v reki, jezeru). Tveganje je večje pri manjših pasmah in mladih pseh. Zaradi mehanizma, ki mu pravimo termoregulacija, pride do povečane oskrbe središča telesa s krvjo, tako da se ohrani ustrezna temperatura za delovanje glavnih notranjih organskih sistemov. Periferija telesa, ki jo predstavljajo ušesa, rep in tačke so zaradi tega neposredno izpostavljene ozeblinam. Znaki podhladitve so tudi bleda in siva koža.

Zimske razmere so lahko neugodne tako za človeka kot tudi za psa. Poskrbimo za naše štirinožne prijatelje tako, da bojo tudi oni lahko brezskrbno uživali z nami v zimskih radostih.

Nadaljujte z branjem