Članki

Brahicefalične pasme: poletna vročina po operaciji

Vladimira Erjavec, 11. septembra, 2017

Lastniki brahicefaličnih pasem (to so psi s kratkim gobcem, kot so mopsi, francoski in angleški buldogi, bostonski terierji in drugi) zelo pogosto razmišljajo, ali bi dali svojega psa operirati ali ne, dilema pa je še večja takrat, ko so živali mlajše in tipični znaki brahicefaličnega sindroma še niso tako izraziti. Letošnje poletje nam z daljšimi vročinskimi obdobji res ni prizanašalo in žal zaradi visokih zunanjih temperatur, v marsikaterem primeru pa tudi neustreznega ravnanja lastnikov, tudi to poletje beležimo več smrtnih žrtev med brahicefaličnimi pasmami psov.

Mnogi lastniki teh pasem si belijo glavo, kako pomagati svojim ljubljencem preživeti vroče poletne dni. Kupijo jim hladilne blazine, dajejo hladno vodo, prižgejo klimo in na koncu so psi večino dneva v stanovanju. Kljub temu pa s tem le malo olajšajo težave in če se ne odločijo za kirurški poseg, s katerim se skrajša predolgo mehko nebo in razširi nosnice , ne odpravijo težav z dihanjem in ohlajanjem. Žal privede odlašanje z operacijo do nepopravljivih deformacij ter s tem velikokrat do doživljenjske dihalne stiske ter težav s prebavili.

Edina dolgotrajna rešitev za te pse je torej kirurški poseg, s katerim izboljšamo prehodnost dihalnih poti. Na Kliniki za male živali v zadnjem času operiramo veliko število brahicefaličnih psov. Zadovoljni lastniki poročajo o 40‒80-odstotnem izboljšanju stanja, in sicer o zmanjšanju smrčanja, mirnejšem spanju, hitrejšem ohlajanju po naporu, večji aktivnosti in zmanjšanju prebavnih težav, predvsem pa o opaznem izboljšanju razpoloženja psa.

Na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani še vedno poteka raziskava, v kateri ugotavljamo, ali slaba prehodnost zgornjih dihalnih poti vodi v oksidativni stres živali in ali pride po operaciji do izboljšanja zdravstvenega stanja psa. V raziskavo smo vključili že precejšnje število psov, vendar zaradi velikega zanimanja za sodelovanje raziskavo podaljšujemo. Lastnike obveščamo, da lahko še vedno kontaktirajo doc. dr. Erjavec, ki bo ugotovila, kako hude težave ima žival, in vas seznanila s potekom operacije.

Psom brahicefaličnih pasem lahko pomagamo, da vročina zanje ne bo peklenska, ampak samo pasja.

Besedilo: Doc. dr. Vladimira Erjavec, dr. vet. med., Maruša Škrbec (študentka), Lucija Podvršnik (študentka).

Nadaljujte z branjem