Članki

Metronomska kemoterapija

KMŽ, 28. novembra, 2018

Metronomska kemoterapija je alternativna oblika kemoterapije, pri kateri pacient prejme nizke odmerke citostatika, vendar za dlje časa in brez prekinitev. Taki protokoli zdravljenja naj bi bili bolj učinkoviti, saj se na tak način izognemo pospešeni rasti krvnih žil v tumorju, ki nastane takrat, ko pacient ne prejema kemoterapije. Zaradi nižjih odmerkov je tudi manjša možnost pojava stranskih učinkov.

Metronomska kemoterapija deluje na več nivojih: zmanjša nastajanje novih krvnih žil v tumorju, pomaga pri protitumorskem delovanju imunskega sistema, zavira in zadrži rast tumorja.

V preteklosti so metronomsko kemoterapijo uporabljali predvsem za lajšanje simptomov pri pacientih, pri katerih so izčrpali vse ostale možnosti konvencionalne terapije. Danes se uporablja kot terapija prvega izbora pri pacientih, ki imajo napredovalo in/ali neozdravljivo bolezen, ki je ni mogoče zdraviti s standardnimi protokoli kemoterapije zaradi toksičnosti same terapije. Pri pacientih, kjer je večja možnost ponovnega pojava tumorja in pri pacientih kjer želimo doseči čim daljše obdobje mirovanja tumorja, lahko metronomsko kemoterapijo uporabimo kot dopolnilno kemoterapijo (na primer po kirurški terapiji ali po radiacijski terapiji, ob sumu prisotnosti nevidnih zasevkov ali preostale bolezni). Kot vzdrževalna terapija se lahko uporablja pri pacientih, ki so že bili na standardni kemoterapiji in je tumor oslabljen, pri čemer se zavre rast in zasevanje tumorja. Pri psih lahko z metronomsko kemoterapijo zdravimo solidne tumorje kot so mehkotkivni sarkom, hemangiosarkom, osteosarkom in tumor celic prehodnega epitela.

Dosedanje študije kažejo, da ni omejitev glede trajanja metronomske terapije pri živalih, razen v primeru razvoja neželenih stranskih učinkov. Pozitivne lastnosti metronomske kemoterapije so, da jo živali dobro prenašajo saj je zaradi nizkih odmerkov citostatikov manj neželenih stranskih učinkov. Zdravila lahko dajejo lastniki sami, zato je potrebnih manj obiskov veterinarja, kar je tudi manj stresno za živali. Metronomsko kemoterapijo se lahko združi z drugimi metodami zdravljenja, poleg tega je pri tej terapiji manjša možnost nastanka odpornosti na zdravila.

Prve študije o zdravljenju psov in mačk z metronomsko kemoterapijo segajo v leto 2000. Do danes je bilo objavljenih 20 kliničnih študij, in sicer 5 opisov posameznih kliničnih primerov ter 15 študij, v katerih je bilo vključeno večje število psov. Za validacijo protokolov metronomske kemoterapije in njeno varno uporabo pri živalih so potrebne dodatne raziskave. S temi raziskavami bi lahko pridobili tudi pomembne podatke za uporabo te oblike kemoterapije pri ljudeh.

Vir: Hvalec Maja: Metronomska kemoterapija. Seminarska naloga pri izbirnem predmetu Klinična onkologija v veterinarski medicini. Ljubljana, 2018. (PDF)

Avtorji:
Maja Hvalec, študentka veterine
Asist. Nina Milevoj, dr. vet. med.
Prof. dr. Nataša Tozon, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, predstojnica

Nadaljujte z branjem