Članki

Prvi zagovor doktorske disertacije v izrednih razmerah

Alenka Seliškar, 1. maja, 2020

Asist. Jurij Žel, dr. vet. med., uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo v izrednih razmerah

V sredo, 15. aprila 2020, je asistent Jurij Žel, dr. vet. med., s Klinike za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Nevrološka ocena in nevrotoksičnost liposomalnega bupivakaina po intratekalni aplikaciji pri prašiču preko video konferenčnega klica. Namen raziskave je bil proučiti vpliv novejše oblike lokalnega anestetika bupivakaina s podaljšanim sproščanjem pri aplikaciji ob hrbtenjačo pri prašiču. Rezultati predstavljajo pomemben korak pred uporabo tovrstne aplikacije bupivakaina s podaljšanim sproščanjem pri človeku.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v prestižni reviji British Journal of Anaesthesia (2019); 122 (3): 379-387, drugi najboljši reviji od 32 revij s področja anesteziologije. Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije je članek uvrstila med dosežke Odlični v znanosti 2019 za področje Biotehnika. Mentorica izr. prof. dr. Tatjana Stopar Pintarič je za dosežek prejela Plaketo za vrhunske znanstveno raziskovalne dosežke UKC v letu 2019.

Asist. Jurij Žel je nalogo izdelal pod mentorstvom izr. prof. dr. Tatjane Stopar Pintarič, dr. med. s Kliničnega oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in somentorstvom izr. prof. dr. Alenke Seliškar, dr. vet. med. z Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. Raziskava je plod sodelovanja domačih in tujih raziskovalcev z Inštituta za anatomijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Kliničnega oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo ter Kliničnega oddelka za bolezni živčevja UKC v Ljubljani, Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani in The New York School of Regional Anesthesia iz New Yorka, ZDA. Raziskavo so financirali Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije v okviru programskih skupin P4-0053 z Veterinarske fakultete in P3-0043 z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Klinični oddelek za anesteziologijo in intenzivno terapijo UKC v Ljubljani (terciarno financiranje).

Zagovor je zaradi izrednih razmer potekal preko spleta, na promocijo novega doktorja znanosti pa bo vseeno potrebno počakati na zaključek izrednih razmer.

Tudi na ta način kljubujemo pandemiji korona virusa in dokazujemo, da za znanost ni meja, takšnih ali drugačnih.

Nadaljujte z branjem