Članki

Težave v ustni votlini: pregled in toaleta

Ana Nemec, 26. avgusta, 2014

Pregled ustne votline in zob je pri živalih del vsakega kliničnega pregleda. Veterinar pa bo vašo žival obravnaval celostno, četudi ga boste obiskali zgolj zaradi težav z ustno votlino in zobmi.
 
Pred pregledom živali se bo z vami najprej pogovoril o navadah glede vzdrževanja ustne higiene doma, prehrane, o splošnem zdravstvenem stanju živali in morebitnih zdravljenjih, nato pa bo opravil popoln klinični pregled. Ob pregledu glave, ustne votline ter zob bo ocenil izgled lobanje in žvekalne mišičnine, pretipal obrazni del glave, bezgavke, slinske žleze in čeljustni sklep. Pozoren bo na pretok zraka skozi nosnici ter na prisotnost morebitnih izcedkov iz nosu in oči. Nato bo pregledal ustno votlino, tako kot to lahko storite tudi sami doma, če vam žival pusti. Najprej bo pri zaprtem gobcu privzdignil ustnice in ocenil mehka tkiva, lično ploskev zob ter ugriz. Če bo žival dovolila, bo odprl gobec in ocenil tudi ostale površine ustne votline. Pregled žrela je deloma možen le pri zelo mirnih živalih.
Kljub natančnemu pregledu pa veterinar pri zavestni živali dobi le omejeno informacijo o zdravju ustne votline in zob. Pregled je namenjen predvsem temu, da si veterinar ustvari sliko glede nadaljnjih diagnostičnih postopkov in ključnih faz zdravljenja, o čemer se bo z vami pogovoril. Popoln pregled ustne votline in natančen načrt zdravljenja pa lahko naredi šele, ko je žival v splošni anesteziji. Zaradi varnosti anestezije je izjemno pomembno, da pred njo ugotovimo, kakšno je splošno zdravstveno stanje živali, zato bo veterinar opravil splošni klinični pregled, velikokrat pa svetoval tudi dodatne preiskave krvi, urina ali druge predanestezijske diagnostične preiskave, poleg obvezne teščnosti.
 

Pregled ustne votline pri živali v splošni anesteziji


Slika 1.

Slika 2.

Ko bo vaša žival v splošni anesteziji, bo veterinar dosledno pregledal vse strukture v ustni votlini, vključujoč ustnice, lica, trdo in mehko nebo, dno ustne votline, jezik, grlo in žrelo. Ocenil bo tudi količino mehkih in trdih zobnih oblog. S posebnima instrumentoma bo pregledal vsak posamezen zob in obzobna tkiva. Pri pregledu zob bo ugotavljal, če so trda tkiva nepoškodovana. Če bo ugotovil, da je na primer zob zlomljen, bo določil tip in obseg zloma, kar je pomembno pri odločanju o metodi zdravljenja. Pri pregledu obzobnih tkiv pa bo (tako kot vidimo na sliki 1) preveril, če so zobje majavi, če obzobna tkiva krvavijo, če se pojavljajo obzobni žepi in umik dlesni in ali je prizadeto razcepišče korenin pri več koreninskih zobeh. Kakršnekoli spremembe bo tudi ovrednotil, da bo lahko priporočil ustrezno zdravljenje. Vse ugotovitve kliničnega pregleda bo zabeležil v stomatološki protokol ter klinični pregled dopolnil z rentgenskim slikanjem zob (kot je prikazano na sliki 2). Z rentgenskim slikanjem zob bo veterinar bolje opredelil obseg bolezni ali poškodbe ter pravilneje in enostavneje načrtoval morebiten kirurški poseg in po potrebi ovrednotil njegovo uspešnost. Pri določenih boleznih ali sumu nanje, pa vam bo veterinar svetoval tudi dodatne slikovne preiskave, kot so računalniška tomografija (CT), ultrazvok ali magnetno-resonančno slikanje (MRI).

 

Toaleta ustne votline

Slika 4.

Po opravljenem pregledu ustne votline in zob bo veterinar pripravil načrt zdravljenja, nato pa pri živali opravil toaleto ustne votline, saj je le-ta začetek vsakega stomatološkega posega. Toaleta ustne votline je lahko tudi samostojen poseg, če gre za preventivo nastanka parodontalne bolezni, in naj bi jo opravljali redno letno. Toaleta ustne votline je namreč nujna takrat, ko so na zobeh že prisotne zobne obloge, ki jih z dnevnim ščetkanjem ni več mogoče odstraniti in povzročajo vnetje dlesni. Pri tem posegu veterinar mehansko odstrani zobne obloge pod in nad dlesno (kot prikazuje slika 3) ter zobe nato po potrebi spolira s polirno pasto (kot je vidno na sliki 4). Če je veterinar pri kliničnem pregledu ter rentgenskem slikanju ugotovili patološke spremembe, bo nadaljeval s specialističnim stomatološkim zdravljenjem.

Stomatološke posege se opravlja v posebnem, za to predvidenem prostoru. Kot je vidno na sliki 3, veterinar anesteziolog žival pripravi na stomatološki poseg tudi tako, da jo intubira (v sapnik vstavi cev, preko katere dovaja anestezijske pline), stomatolog pa žrelo dodatno obloži z zloženci ter stalno odsesava tekočine, da prepreči vdih aerosola in tekočin. Žival leži na hrbtu ali na boku v blazini na posebej prirejeni mizi, ki omogoča stalen odtok tekočin. Zaradi položaja živali med posegom je nujno, da veterinarja obvestite, če ima (ali je imela) vaša žival kakršnekoli ortopedske težave (bolečine v vratu ali hrbtu, težave s hojo, sedanjem, leganjem ali vstajanjem). V takšnih primerih bo veterinar položaj živali med posegom prilagodil, da bo zmanjšal verjetnost pooperacijskega poslabšanja ortopedskih težav. Po opravljenem posegu bo vaša žival še nekaj ur okrevala v bolnišnici, preden vam jo bodo odpustili v domačo oskrbo. V nekaterih primerih lahko vaša žival potrebuje daljše po-operacijsko spremljanje in svetovali vam bodo, da žival ostane dlje v bolnišnici.
Ob odpustu živali se bo veterinar z vami pogovoril o vzdrževanju ustne higiene doma z rednim dnevnim ščetkanjem zob ter o primernih pripomočkih in prehrani za vzdrževanje zdravja ustne votline. Če je bila pri živali opravljena le toaleta ustne votline, so dodatna zdravila (npr. protibolečinska zdravila, antibiotiki) potrebna le v izjemnih primerih.
 
Prispevek je informativne narave. V primeru težav z živaljo nujno kontaktirajte veterinarja.

Besedilo: Doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med, Dipl. AVDC, EVDC
Fotografije: Arhiva KKMŽ in UC Davis
Originalni članek je bil objavljen v reviji Kinolog januarja 2013 (str. 22-23).

Nadaljujte z branjem