Novice

Delo študentov na KMŽ

KMŽ, 24. februarja, 2020

Delo študenta tehnika priporočamo vsem, ki si nekoč želijo delati v mali praksi

V naši družinici so študentje vseh letnikov, od prvega pa vse do šestega. Delo je vse prej kot enostavno in včasih precej preizkusi trdnost karakterja posameznika. Dobiš pa ogromno izkušenj, tehnična znanja nabiraš pravzaprav na vsakem koraku in kaj kmalu se počutiš koristno v vsakodnevnem kaosu.

Če se nam je jemanje krvi in vstavljanje kanile včasih zdela znanstvena fantastika, je danes to opravilo, ki ga opravimo ne da bi trenili. Delo tehnika zajema tudi oskrbo ran, pripravo kirurškega polja, čiščenje sluhovodov, merjenje tlaka, vstavljanje urinskega katetra, delo v laboratoriju in še bi lahko naštevali. Čisto “nenamenoma” se učiš imena zdravil, učinkovin in diagnoz. Učiš se tudi odnosa do strank in še pomembnejše, do pacienta. Kako ukrepati v primeru urgentnih pacientov in obdržati mirno kri, ko ti pacient nepričakovano kolabira ali kako ostati trden in se pobrati, ko misliš, da ti gre vse narobe in ni stvari, ki bi jo uspel narediti prav.

Hitro se začneš zavedati, da to ni samo še ena študentska služba. Od tebe zahteva ogromno žrtvovanja, kot tehnik ali veterinar se velikokrat odpoveš stvarem, ki so v drugih poklicih samoumevne (redni odmori za kosila, redni delovnik, zadostna količina spanja, …). Pridejo dnevi, ko imaš po 10 urah dela za oprati še 6 kletk, ali si ravno namenjen domov in pride urgenca, ki podaljša delovnik za 3 ure. Ali dnevi, ko ti nič ne gre od rok, ko ti kdo nameni kakšen komentar – in ko bolje pogledaš, vidiš, da je tako zato, ker zaposlene tam res skrbi za živali; ker žrtvujejo svoj čas, spanec in živce za to, da bi rešili živali, nad katerimi je že marsikdo obupal.
Zato so izkušnje na KMŽ toliko vredne – srečaš se s primeri in zdravljenji, ki se jih veterinarji na drugih klinikah ne upajo lotiti. Tako od starejših kot od mlajših veterinarjev se lahko ogromno naučiš; starejši radi delijo kakšno informacijo več, mlajši pa podporo in izkušnje, včasih tudi kakšno napako, iz katere želijo, da se nekaj naučimo.

Si sam primeren kandidat za delo tehnika na KMŽ?

Bi ti priporočali delo tukaj? Iskreno povedano, čisto odvisno od tvojega karakterja. Če si ambiciozen, samozavesten, se pripravljen učiti ter trdo delati in misliš, da kot veterinar ne boš delal napak – pridi! Ambicije ti bodo tukaj samo zrastle, veterinarji KMŽ-ja so res vrhunski strokovnjaki. Samozavest ti bo sprva strmo padla, a potem začela naraščati, na dober način; začel boš zaupati v svoje znanje in instinkte. Učil se boš konstantno in dela ti ne bo nikoli zmanjkalo. Neizbežne so tudi napake, vendar je tukaj okolje, v katerem se lahko lastnih napak zaveš, se nekaj naučiš iz njih in jih skušaš tudi popraviti.
Delo tehnika je tudi ena lekcija, katero menimo, da jo kot bodoči veterinar moraš dobiti – kako je biti v koži drugih in kako ceniti njihovo delo, biti hvaležen za vse, kar postorijo.

Brez oklevanja bi se vsak od nas še enkrat odločil za delo na KMŽ in čeprav še nismo pripravljeni delati kot samostojni veterinarji, bo prehod po zaključku študija zaradi teh izkušenj veliko lažji.

Nadaljujte z branjem