Novice

Klinična študija: Mikrobiota psov z ustnimi tumorji

Anja Kalin, 5. maja, 2020

Vabimo vas k sodelovanju v raziskavi, v kateri bomo raziskovali bakterijsko sestavo v ustni votlini in črevesju psov z ustnimi tumorji v primerjavi z zdravimi psi.


Ustni tumorji so pri psih sorazmerno redki, maligni melanom pa je od vseh najpogostejši. Ta vrsta tumorja je tudi ena izmed najbolj imunogenih pri psih in ljudeh. Pri ljudeh se ugotavlja, da je odziv na zdravljenje tumorjev in zlasti melanoma lahko povezan s sestavo črevesne in (manj) ustne mikrobiote. To je velikega pomena tudi pri uvajanju zdravljenj, prilagojenih posamezniku. Tovrstnih podatkov za ustne tumorje ali specifično za ustni melanom pri psih še ni.

Bi želeli vašega psa vključiti v raziskavo?

Za vključitev v raziskavo iščemo zdrave pse in psice z ustnim malignim melanomom, ki v zadnjih treh mesecih niso prejemali

  • antibiotikov,
  • imunosupresivnih zdravil in
  • zdravil za zmanjševanje kislosti želodčne vsebine (inhibitorjev protonske črpalke).

Prav tako bomo v raziskavo vključili zdrave pse in psice brez ustnega tumorja, ki jih bomo rutinsko zdravili zaradi bolezni zob in bodo predstavljali kontrolno skupino. Ali je vaš pes primeren za vključitev v študijo bomo določili na podlagi izpolnjenega vprašalnika o splošnem zdravstvenem stanju in zdravstvenem stanju ustne votline in prebavil vašega psa in opravljenega kliničnega pregleda.

Vzorci

Za našo študijo bomo potrebovali le bris ustne votline in vzorec blata vašega psa.

Bris ustne votline bomo odvzeli, ko bo vaš pes v splošni anesteziji za diagnostiko oz. terapijo ustnega tumorja (skupina psov s tumorji) oz. za stomatološki poseg (kontrolna skupina psov).

Koristi

V kolikor se odločite z vašim psom sodelovati v raziskavi, dobite klinični pregled in preiskave krvi (hemogram z diferencialno krvno sliko, ALT, sečnina, kreatinin) brezplačno.

Prenesite soglasje za vključitev v raziskavo (PDF)

Za podrobnosti o raziskavi, postopkih, koristih, tveganjih in za ostale informacije nas, prosim, kontaktirajte preko elektronske pošte na naslov anja.kalin@vf.uni-lj.si.

Izvajalka raziskave: Anja Kalin, dr. vet. med., študentka podiplomskega doktorskega študija Biomedicina na Veterinarski fakulteti, pod mentorstvom doc. dr. Ana Nemec.

Nadaljujte z branjem