Novice

Vabilo: parodontalna bolezen in diabetes pri psih in mačkah

Eva Šarec, 23. oktobra, 2020

Na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani izvajamo študijo o vplivu parodontalnega zdravljenja na nadzor glukoze pri psih in mačkah z diabetesom.

Bolezni ustne votline, predvsem parodontalne bolezni, so ene najpogostejših bolezni psov in mačk. Pri ljudeh je znano, da ima zdravljenje ustne votline in zlasti obzobnih tkiv pozitiven učinek na sistemsko zdravje. Prav tako je bilo pred kratkim v več študijah opisano, da parodontalno zdravljenje izboljša nadzor glukoze pri ljudeh z diabetesom tipa 2. Slednje je že opisano in se opaža pri posameznih živalih, vendar tema v večjem obsegu še ni bila raziskana.

Raziskovalno delo torej prinaša novost v veterinarsko stroko, pomembno predvsem za izboljšanje klinične obravnave diabetičnih bolnikov in posledično izboljšanje kakovosti njihovega življenja.

Na brezplačnem pregledu ustne votline bomo vaši živali ocenili zdravje ustne votline in zob, se z vami pogovorili o morebitni vključitvi v študijo in vas seznanili s potekom dela ter stroški (stroške dodatnih preiskav, ki se bodo izvajale za namene študije, krije izvajalec študije).

V študijo bomo vključili pse in mačke z diabetesom in parodontalno boleznijo.

Bi želeli vašo žival vključiti v študijo ali vas zanima več?

Kontaktirajte nas prek elektronske pošte na naslov darja.pavlin@vf.uni-lj.si ali ana.nemec@vf.uni-lj.si.

Nadaljujte z branjem