Novice

Varnost psov v avtomobilu

Katerina Tomsič, 17. oktobra, 2018

Naši štirinožni prijatelji so del družine in kot taki nas velikokrat spremljajo tudi v krajših in daljših vožnjah z avtomobili. Za varnost voznika in sopotnikov je po navadi poskrbljeno z varnostnimi pasovi, zračnimi blazinami, posebnimi sedeži za otroke in podobno. Voznikom je povsem jasno in sprejemljivo, da se držimo določenih predpisov. Velikokrat se pa zgodi, da zanemarimo varnost naših štirinožnih prijateljev, predvsem psov, četudi se pogosto znajdejo v vlogi sopotnika.

Zakonodaja

Predpisi, ki urejajo način prevoza psov so zajeti v Pravilniku o pogojih in načinu prevoza živali ter Pravilniku o zaščiti hišnih živali in so napisani v skladu z Zakonom o zaščiti živali ter z Zakonom o pravilih cestnega prometa. Zakon o pravilih cestnega prometa navaja, da živali, ki se prevažajo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, morajo biti ustrezno zavarovane (ZPrCP, 92. člen). Prevoz hišnih živali je natančneje opredeljen v 9. členu Pravilnika o zaščiti hišnih živali:

  • Pri prevozu mora biti hišna žival zavarovana pred izpadom ali pobegom s prevoznega sredstva ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami.
  • Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 °C, je potrebno poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu.
  • Hišnih živali ni dovoljeno prevažati v tovornem prostoru vozila ali v prostoru, namenjenem prevozu prtljage, razen če je v tem primeru zagotovljena naravna svetloba in zadostno zračenje.

Udoben in varen prevoz

Pasji boks je eden izmed najprimernejših načinov prevoza psov, saj mu nudi poleg varnosti tudi okolje, v katerem ga dogajanje v okolici ne obremenjuje. Na AMZS navajajo, da so iz vidika varnosti najbolj ustrezni kovinski boksi (ki so namenski in so vseskozi nameščeni v avtu), saj so najbolj odporni na trke. Manjšo zaščito v primeru trka in sunkovitega zaviranja nudijo plastični, žičnati in platneni boksi, pa čeprav so bolj primerni za prenašanje izven avtomobila. Transportni boks mora biti pritrjen v prtljažnem prostoru tako, da se ne premika po prtljažniku pri sunkovitem zaviranju ali trku. Pomikanje boksa naprej preprečimo na primer tako, da boks naslonimo na naslonjala zadnji sedežev. Pri izbiri velikosti boksa moramo biti pozorni na to, da v njem pes lahko leži. Prevelik boks ga ne bo zaščitil pred poškodbami, v premajhnem boksu pa se ne bo počutil udobno. Psa je treba najprej navaditi na boks, nato pa na vožnjo z avtomobilom. Varnostna oprsnica, ki se jo pripne v sidrišče varnostnega pasu lahko na prvi pogled deluje kot udobna rešitev, vendar so testi AMZS pokazali, da gre za neučinkovito rešitev v primeru trka.

Še nekaj napotkov

Pred potjo ni priporočljivo, da pes zaužije preveliko količino hrane ali da obrok poje tik pred odhodom. V primeru daljše poti bo majhen obrok kako uro pred odhodom zagotovil primeren vnos hranil, da bo kuža prestal vožnjo. Podobno je z vodo, čeprav je pomembno, da se pri daljših poteh na vsaki dve uri ustavimo, psu ponudimo požirek vode in privoščimo kratek sprehod.

Previdno na cesti

Ne glede na to kako smo zaščitili svojega psa pred poškodbami, ki se lahko zgodijo med vožnjo z avtomobilom, moramo upoštevati pravila varne vožnje. To pomeni, da se držimo varnostne razdalje in se izogibamo nenadnim pospeškom in zaviranju.

Vam in vašim ljubljenčkom želimo prijetno in varno vožnjo, nikakor pa ne tako, kot kaže naslovna fotografija.

Nadaljujte z branjem