Pogosta vprašanja
Pogosta vprašanja

Kakšni so znaki kronične bolečine pri psu?

KMŽ, 27. avgusta, 2014

Prepoznavanje kronične bolečine je težavnejše, saj znake bolečine pogosto spregledamo ali pa si jih napačno razlagamo. Pri psih opazimo predvsem odstopanja od normalnih vedenjskih vzorcev pri hranjenju, pitju, skrbi za lastno higieno, socialnem vedenju, premikanju in drži telesa. Neredko se srečamo s primeri kronične bolečine, ki je lastnik ne opazi oziroma si jo napačno razlaga. Tipičen primer je star labradorec, ki na sprehodu počasi in s težavo hodi za lastnikom, medtem ko ima še vedno izreden apetit. Po lastnikovih besedah je popolnoma zadovoljen in srečen član družine, težave z gibanjem pa lastnik zmotno pripisuje starosti in ne bolečinam, ki izvirajo iz lokomotornega aparata.

Kronična bolečina je posledica številnih bolezni, od osteoartritisov do bolezni ustne votline in neoplazij. Pri odpravljanju bolečine moramo zato vedno poskrbeti za zdravljenje osnovne bolezni, saj se bolečina pojavlja sekundarno in zgolj paliativno zdravljenje bolečine ne prinaša uspeha. V nekaterih primerih postavimo diagnozo kronične bolečine retrospektivno, ko nam npr. lastnik poroča, da se pes po odstranitvi tumorja ponovno obnaša kot v mladih letih. Na osnovi tega lahko sklepamo, da je tumor povzročal psu bolečine, ki so sčasoma prešle v kronično obliko.

Psi s kroničnimi osteoartritičnimi spremembami imajo težave pri vstajanju, težko hodijo, odklanjajo hojo po stopnicah in skakanje v avto. Kadar imajo bolečine v zadnjem delu telesa, imajo zgrbljen hrbet, s čimer prenašajo težo na prednji okončini. Podobne spremembe v drži in hoji opazimo tudi pri bolečini, ki izvira iz torakolumbalnega ali lumbalnega dela hrbtenice. Pri dalj časa trajajoči neuporabi okončine lahko opazimo atrofijo mišic, ne smemo pa prezreti tudi manj izrazitih znamenj kot so npr. neobrabljeni kremplji na okončini, ki je žival ne obremenjuje. Kronična bolečina, ki je posledica bolezni ustne votline, se lahko kaže z zmanjšanim apetitom ali s težavami pri žvečenju hrane. Nabiranje zobnega kamna na posameznem zobu je lahko prav tako posledica bolečine, saj se pes izogiba uporabi tega zoba in s tem mehanskemu odstranjevanju mehkih oblog pri žvečenju trde hrane.
Nadaljujte z branjem