Pogosta vprašanja
Pogosta vprašanja

Kakšno oskrbo potrebujejo psi in mačke po anesteziji?

KMŽ, 27. avgusta, 2014

Pse in mačke po posegu prebujamo v mirnem, primerno ogretem okolju. Mačke in večina psov, zlasti mladiči, stari psi in psi manjših pasem, se kljub intenzivnemu ogrevanju med anestezijo ohladijo. Zato jih po posegu ogrevamo, dokler se ne ogrejejo na normalno telesno temperaturo. Poskrbimo za udobno ležišče. Živalim izpraznimo sečni mehur s stiskanjem preko trebušne stene ali s kateterizacijo, če same niso sposobne urinirati. Hrano jim ponudimo, ko so sposobni samostojno stati in požirati, izjemoma kasneje. Dokler je potrebno, jim dovajamo infuzijske raztopine.

Zelo pomembno je protibolečinsko zdravljenje. Na splošno sprejeta doktrina je, da živali, ki imajo podobno razvit živčni sistem kot ljudje, enako zaznavajo bolečino. Vsak postopek ali poškodbe, pri katerih ljudje čutimo in tudi opišemo bolečino, lahko smatramo enako boleče tudi za živali, čeprav te pri tem ne pokažejo nam očitnih znakov bolečine. Bolečina je kompleksen proces, ki ga ne moremo zdraviti oziroma preprečiti z eno samo vrsto analgetika, zato boljši uspeh dosežemo s kombiniranjem različnih vrst analgetikov, ki delujejo na različnih receptorskih mestih v telesu. Govorimo o multimodalnem pristopu, kjer kombiniramo opioide z nesteroidnimi analgetiki, lokalnimi analgetiki/anestetiki in drugimi analgetiki.

Vsak pes in mačka morata biti ob odpustu v domačo oskrbo popolnoma budna, sposobna hoditi brez opotekanja in zauživati hrano in vodo. Če žival tega ne zmore, mora ostati pod budnim nadzorom veterinarja, saj bo le-ta dovolj zgodaj opazil morebitne zgodnje zaplete in ustrezno ukrepal. Opozoriti velja tudi, da se psi in mačke po anesteziji težje prilagajajo visoki zunanji temperaturi in prevoz živali, ki je bila anestezirana pred nekaj urami, v pregretem avtomobilu brez klimatske naprave lahko poleti že v zelo kratkem času (5 do 10 minut) povzroči hipertermijo ali toplotni udar, v skrajnem primeru tudi pogin živali.
Nadaljujte z branjem