Večina lastnikov psov je zelo zaskrbljenih, kadar njihovi ljubljenci potrebujejo poseg, ki ga opravimo v splošni anesteziji. Največkrat sta razlog slaba informiranost in morebitne slabe izkušnje iz preteklosti. Zapleti med anestezijo se lahko pojavijo, vendar so izredno redki, če je anestezist pravilno pristopil k pacientu in pred izbiro anestezijskega protokola pravilno ocenil anestezijsko tveganje. Ko anestezist uvede žival v anestezijo se zaveda, da posega v potek osnovnih življenjskih funkcij, zato jih nadzoruje in ukrepa, če pride do nesprejemljivih odstopanj.
 

Vse se začne v ambulanti

Mnogokrat nam že pogovor z lastnikom razkrije morebitne zdravstvene težave psa. Velikokrat se zgodi, da je pes navidez klinično zdrav in lastnik ne navaja nobenih težav, vendar z natančnim kliničnim pregledom ugotovimo bolezni, ki se še niso klinično pokazale. Take so na primer bolezni srca. Nemalokrat se zgodi, da na poseg sprejmemo psa, ki je bil naročen po telefonu brez predhodnega kliničnega pregleda (npr. stomatološki posegi, elektivne operacije kot sta kastracija in sterilizacija). Pes sicer nima vidnih težav, je živahen in ješč, vendar med pregledom ugotovimo šum na srcu ali nepravilnosti v srčnem ritmu. V tem primeru se odločimo za dodatne preiskave. Z rentgenskim slikanjem prsnega koša lahko ocenimo ali je srce povečano in če v pljučih zastaja tekočina. Z elektrokardiogramom spremljamo električno delovanje srca in morebitne spremembe srčnega ritma. Z osnovno krvno sliko ugotovimo morebitno slabokrvnost, dehidracijo ali vnetne procese, osnovne  biokemijske preiskave krvi pa nam dajo vpogled v delovanje ledvic in jeter ter v ravnovesje mineralov v krvi. S pomočjo teh podatkov se odločimo ali je pes primeren za poseg. Če je anestezijsko tveganje sprejemljivo, izberemo protokol, ki bo najmanj obremenjeval srčno-žilni obtok in bo omogočil miren uvod v anestezijo ter čim manj stresa pred, med in po posegu. Pri tekočinski podporni terapiji med anestezijo smo zelo previdni, po potrebi psa zaščitimo tudi z antibiotiki. V primeru, da pes kaže znake srčnega popuščanja (kašlja, težko diha, se utruja, med pregledom se ugotovi, da v pljučih zastaja tekočina), poseg odložimo in opravimo temeljit kardiološki pregled. Pričnemo z zdravljenjem bolezni srca, ki je vzrok srčnemu popuščanju. Poseg v splošni anesteziji opravimo šele, ko z zdravili kompenziramo srčno popuščanje. Pse s potrjeno boleznijo srca, ki so na terapiji, obravnavamo kot kardiološke paciente z večjim anestezijskim tveganjem. Pri tem je še najbolj pomemben temeljit pogovor z lastnikom in priprava psa na poseg. V primeru, da pes jemlje zdravila, ki znižujejo krvni pritisk (najpogosteje so to zaviralci angiotenzinske konvertaze kot so enalapril, ramipril idr.), jih mora pes prenehati jemati dan do dva pred posegom, ter z njimi nadaljevati dan ali dva dni po posegu. Drugače je pri zdravilih, ki pospešujejo izločanje tekočine iz telesa in ki odplavljajo tekočino iz pljuč (npr. furosemid). Ta zdravila naj pes jemlje do posega tako kot so bila predpisana. 
 

Pomembna je tudi oskrba po anesteziji 

Ponavadi pse zadržimo nekaj ur po posegu na opazovanju ter poskrbimo za protibolečinsko, antibiotično in tekočinsko podporno terapijo. Pozorni smo na to ali je psu slabo, če bruha, preverjamo telesno temperaturo. Psi se v splošni anesteziji kljub ogrevanju nekoliko ohladijo, zato jih po potrebi ogrevamo. Zaradi delovanja anestetikov pride začasno do slabšega delovanja centra za uravnavanje telesne temperature, zato moramo biti previdni predvsem v vročih poletnih dneh, da ne bi prišlo do toplotnega udara. Take pse ponavadi odpuščamo domov v večernih urah, ko se ozračje nekoliko ohladi, lastnika pa opozorimo naj avto ustrezno ohladi in psa odpelje domov tako, da bo prevoz čim krajši. Psa odpustimo v domačo oskrbo šele, ko je sposoben hoditi, da gre sam na vodo in blato ter je sposoben zaužiti hrano in vodo.
 
Včasih se srečujemo s pacienti v hudem srčnem popuščanju, ki nujno potrebujejo poseg v splošni anesteziji. Pri teh pacientih se skupaj s kirurgom posvetujemo o smiselnosti posega in ocenimo stopnjo tveganja. Tudi v takih primerih psa anesteziramo, vendar lastnika seznanimo z večjim anestezijskim tveganjem in morebitnimi zapleti med in po posegu. Praviloma tako bolnega psa po posegu zadržimo dlje časa v intenzivni negi.
 

Dobrobit živali je na prvem mestu

Pri vsakem posegu, ki zahteva splošno anestezijo se odločamo o smiselnosti posega, pri čemer je na prvem mestu dobrobit živali. Če poseg v anesteziji ni upravičen, ga odsvetujemo. Če operater presodi, da je poseg potreben, je na vrsti anestezist, ki oceni kakšno je anestezijsko tveganje. Veliko bolezenskih stanj lahko ogrozi ali močno poslabša kvaliteto življenja psa, če jih ne odpravimo. Lahko gre za urgentne posege, kot je na primer zasuk želodca, ali posege, ki preprečijo napredovanje bolezni, kot je na primer parodontalna bolezen (obolenje obzobnih tkiv zaradi zobnega plaka), ki zaradi stalnega vira okužbe v ustni votlini škodi celotnemu organizmu in lahko povzroči ali poslabša bolezni ledvic, jeter, pljuč, srca in imunskega sistema. Če vse to vzamemo v zakup, se lažje odločimo za poseg, saj so zapleti zelo redki tudi pri takih psih, vendar se moramo držati določenih pravil in psa budno spremljati med in po anesteziji.


Vpliv anestezije s propofolom in sevofluranom na oksidativni stres pri psih z miksomatozno degeneracijo mitralne zaklopke

Tako kot velja za vsako učinkovino, tudi presnova anestetikov predstavlja obremenitev in stres za organizem. Na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete izvajamo študijo z naslovom Vpliv anestezije s propofolom in sevofluranom na oksidativni stres pri psih z miksomatozno degeneracijo mitralne zaklopke, s katero želimo ovrednotiti stopnjo poškodbe celic med anestezijo psov s srčnim obolenjem in primerjati dva različna anestezijska protokola. S tem želimo ugotoviti ali lahko izboljšamo varnost anestezije pri psih z boleznijo srca, ki so podvrženi splošni anesteziji, tako z ustrezno izbiro protokola, kot tudi s predpisanjem podporne terapije. 
 
Pri psih, ki bodo vključeni v raziskavo sta pregled pred anestezijo in anestezija brezplačna. Za dodatne informacije in za določitev termina za pregled se lahko obrnete na avtorico doktorske naloge preko elektronske pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pokličete na številko 01 4779 280 ali 01 4779 277.
 
Prispevek je informativne narave. V primeru težav z živaljo nujno kontaktirajte veterinarja.
Besedilo: Asist. Katerina Tomsič, dr. vet. med.
Originalni članek je bil objavljen v reviji Kinolog.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Z uporabo strani kkmz.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.