Začetki Klinike za male živali segajo v leto 1960, ko se je na Veterinarski fakulteti zaposlil danes že upokojeni prof. dr. Vjekoslav Simčič, dr. vet. med., ki je že takrat prepoznal potrebo po ožjih usmeritvah veterinarske stroke in se kot eden od prvih veterinarjev v Sloveniji pričel ukvarjati izključno z zdravljenjem psov in mačk

(Foto 1: Prof. dr. Vjekoslav Simčič, dr. vet. med. in pasji pacient; Foto 2: Prof. dr. Vjekoslav Simčič, dr. vet. med. pri delu v ambulanti, v ozadju mag. Bogdan Zdovc, dr. vet. med. (danes BIC Ljubljana)).

Kot kasnejši dolgoletni predstojnik Klinike za mesojede na Veterinarski fakulteti je prof. dr. Simčič poskrbel za podmladek, iz katerega izhajajo številni znani slovenski veterinarji, ki se ukvarjajo z zdravljenjem psov in mačk. 

(Foto 3: Operacijski poseg nekoč; operira prof. dr. Vjekoslav Simčič, dr. vet. med., asistira mu dr. Pavo Zaninović, dr. vet. med. (danes Prva K); Foto 4: Prvi stomatološki poseg pri psu v Sloveniji; od leve proti desni stojijo prof. dr. Janoš Butinar, dr. vet. med. (danes Bolnica za živali Postojna), prof. dr. Zlatko Pavlica, dr. vet. med., začetnik Slovenske veterinarske stomatologije (KMŽ), prof. dr. Vjekoslav Simčič, dr. vet. med.) 

Klinika za mesojede se je leta 1987 združila s Kliniko za kirurgijo in oftalmologijo, katere dolgoletni predstojnik je bil prof. dr. Jože Banič, in tako se je rodila današnja Klinika za kirurgijo in male živali ali na kratko KKMŽ, ki se je leta 2016 preimenovala v Kliniko za male živali (KMŽ). Današnja ekipa KMŽ šteje 20 doktorjev veterinarske medicine, od tega je trenutno 9 specialistov medicine psov in mačk pa tudi mednarodnih specialistov posameznih področij medicine malih živali, eno diplomirano inženirko kemijskega inženirstva, 6 veterinarskih tehnikov, eno medicinsko sestro, enega kemijskega tehnika in enega sanitarnega tehnika, z nami pa sodelujejo še šest zunanjih sodelavcev, vsi so doktorji veterinarske medicine


Ekipa KKMŽ veterinarjev in tehnikov

(Foto 5: Del velike ekipe KMŽ)

Pred leti je pri nas našla topel dom in stalno veterinarsko oskrbo črna trinoga muca Mila, ki je  v začetku junija 2014 žal odšla v mačje onostranstvo :(. 

Študiozna mila

(Foto 6: Študiozna Mila)

Trenutno nam dela družbo njen belo-rjavi partner Dripec.

(Foto 7: Študiozni Dripec) 

Mila in Dripec sta zaradi svoje, predvsem nočne, aktivnosti sta leta 2013 na brucovanju prejela nagrado Vetko za moralno podporo študentom na nočnem dežurstvu. Nagrada je skoraj tako pomembna kot Oskarji v filmskem svetu, podeljujejo pa jo absolventi Veterinarske fakultete. 

Na KMŽ je poleg našega osnovnega poslanstva - skrbi za zdravje psov in mačk - večina zaposlenih vpeta v izobraževanje na dodiplomski in podiplomski stopnji. Na KMŽ izvajamo program izpopolnjevanja s področja Veterinarska medicina malih živali, programe permanentnega izobraževanja, veterinarje izobražujemo tudi na posameznih oddelkih KMŽ. Vpeti smo v izvajanje podiplomskega študijskega programa Biomedicina, kot člani programske skupine P4 0053 pa smo vpeti tudi v raziskovalno delo. Današnjo ekipo KMŽ boste bolje spoznali tukaj, našo dejavnost pa lahko spoznate v glavnem navigacijskem meniju zgoraj, s klikom na gumb STORITVE

Veliko znanja pa z veseljem delimo z vami na blogu. Vsi podatki (besedila, fotografije in ostale informacije) na spletnih straneh KMŽ so avtorska last KMŽ oziroma njenih sodelavcev (foto: Tanja Plavec, Barbara Lukanc, Aleksandra Domanjko Petrič, Tina Kotnik, Nataša Tozon, Alenka Seliškar). Uporaba vsebine spletne strani KMŽ brez pisnega dovoljenja je prepovedana.

Ste že spoznali naše veterinarje?

Z uporabo strani kkmz.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.