Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prof. dr. Zlatko Pavlica, dr. vet. med., Hon. memb. EVDC, je diplomiral 1976, magistriral 1985, in doktoriral 1994 na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. Istega leta je postal docent za predmet »Bolezni in zdravstveno varstvo mesojedov« in priporočeni predmet »Veterinarska stomatologija«. Leta 2000 je bil za ista predmeta habilitiran v naziv izredni in 2005 v naziv redni profesor za področji medicine malih živali ter veterinarske stomatologije. Od leta 1977 je zaposlen na Veterinarski fakulteti, kjer opravlja pedagoško delo iz omenjenih področij. Vseskozi, še zlasti pa v obdobju od leta 1998 naprej, predava kot gostujoči učitelj izbrana poglavja iz veterinarske stomatologije na različnih Veterinarskih fakultetah po Evropi in ZDA ter Kanadi. V multidisciplinarnem študiju biomedicine je bil in je mentor številnim  doktorandom, magistrom, študentom za Prešernove nagrade,  kot tudi domačim in tujim specializantom veterinarske stomatologije. Dolga leta je bil član Znanstvenega sveta za biotehniko pri Agenciji za raziskovalno delo Republike Slovenije (ARRS). 

Svoje raziskovalno delo usmerja v preučevanje sprememb v zobni pulpi ob parodontalni bolezni; v proučevanje difuzijskih procesov v zobnem cementu in dentinu ter urejenosti mikrokristalov v trdih zobnih tkivih; v oblikovanje novega zdravila za ustne bolezni in vnetja obzobnih tkiv. Raziskuje vpliv parodontalne bolezni na sistemsko zdravje živali in vlogo defenzinov v njenem zdravljenju. Posveča se tudi raziskavam o vlogi respiratornega izbruha neutrofilcev pri kroničnih obstruktivnih pljučnih boleznih. S sodelavci proučuje učinke parodontalne bolezni na dihala in vlogo prostega radikala dušikovega oksida. V gingivalnem fluidu psov je dokazal znižano stopnjo antioksidantne kapacitete pri napredovali parodontalni bolezni. Z dodajanjem različnih učinkovin v obzobne žepe pa raziskuje nove možnosti zdravljenja vnetja obzobnih tkiv. Svoja številna raziskovalna dela objavlja v znanstveno strokovni periodiki z dejavnikom vpliva. 540 različnih  znanstvenih in strokovnih prispevkov je objavil v devetih tujih jezikih. Za svoje znanstveno-strokovno delo je prejel več domačih in tujih nagrad. Od leta 1990 je  svoje raziskave predstavil na več kot stotih različnih kongresih po celem svetu. Strokovno opravlja dela in naloge s področja oralne biologije, primerjalne odontologije in parodontalne medicine, ki predstavljajo njegovo ožjo specialnost. Iz teh področij se je tudi izpopolnjeval na univerzah na Dunaju, v Filadelfiji,  Davisu, Vancouvru in na Univerzitetni stomatološki kliniki Univerze v Ljubljani. 

V Ljubljani je 1998 organiziral 7. Evropski veterinarski stomatološki kongres, in ga kot 14. ponovno pripravil 2005 prav tako v Ljubljani. Od leta 2007 je častni član Evropskega specialističnega veterinarskega stomatološkega kolegija (EVDC). V letih 1998 do 2000 je bil podpredsednik Združenja evropskih veterinarskih stomatologov (EVDS), od 2000 do 2002 njegov predsednik in od 2002 do 2004 odhajajoči predsednik. Je bil tudi glavni in odgovorni urednik strokovne revije EVDS Forum in glavni urednik zbornika, ki izide vsako leto ob letnem kongresu evropskih veterinarskih stomatologov. Je tudi član Ameriškega združenja veterinarskih stomatologov AVDS,  Britanskega združenja veterinarskih stomatologov BVDA, Slovenskega združenja veterinarjev za male živali SZVMŽ, Slovenskega društva biofizikov in član mednarodnega združenja za stomatološke raziskave IADR.

Z uporabo strani kkmz.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.