Anestezija

Na Oddelku za anesteziologijo Klinike za kirurgijo in male živali poskrbimo za varno, strokovno in vsaki živali individualno prilagojeno anestezijo pri kirurških, stomatoloških in diagnostičnih posegih. Usposobljeni smo za anestezijo živali z visokim anestezijskim tveganjem, kar omogoča kirurški ekipi varno izvajanje tudi dalj časa trajajočih zahtevnejših posegov pri hudo bolnih živalih, mladičih in starih živalih. Prav tako smo usposobljeni za anestezijo psov in mačk, ki zaradi pasemskih posebnosti potrebujejo poseben pristop (psi in mačke z brahicefaličnim sindromom, hrti, velike in miniaturne pasme psov idr.). Posebno pozornost posvečamo intenzivni terapiji operiranih živali in protibolečinskemu zdravljenju, nudimo tudi svetovanje pri zdravljenju kronične bolečine.

Opremljeni smo s šestimi inhalacijskimi aparati s sevofluranskimi in izofluranskimi hlapilniki. Standardni neinvazivni nadzor živali med anestezijo zajema merjenje koncentracije hlapnih anestetikov, kapnometrijo, pulzno oksimetrijo, EKG, neinvazivno merjenje arterijskega tlaka in telesne temperature. Pri živalih z visokim anestezijskim tveganjem dodatno merimo direktni arterijski tlak, centralni venski tlak, produkcijo urina, izvajamo plinske analize arterijske krvi in nadziramo stopnjo mišične relaksacije.

Med anestezijo živali vedno nadzoruje eden od veterinarjev, usposobljenih za delo na Oddelku za anesteziologijo. Naročanje na Oddelek za anesteziologijo ni potrebno, saj se naročite na ustrezen poseg, ki zahteva splošno anestezijo na drugih enotah.

Spoznajte ekipo

Vas zanima več o anesteziji psov z zvečanim tveganjem zaradi bolezni srca?