Onkologija

Onkologija

Onkološka obolenja so tudi pri živalih vse pogostejša in po nekaterih študijah prizadenejo vsaj polovico populacije. K temu prispevajo številni dejavniki. Veterinarska onkologija se tudi zato z razvojem diagnostičnih in terapevtskih metod zelo hitro razvija. To bistveno izboljšuje možnosti ozdravitve ali zazdravite v smislu omejitve bolezni ob dobri kakovosti življenja. Onkološki pacienti terjajo poglobljen, predvsem pa celovit pristop. 

Na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani se poleg rednega kliničnega dela ukvarjamo tudi z odkrivanjem novih diagnostičnih in terapevtskih možnosti. Tako smo med prvimi na svetu vpeljali elektrokemoterapijo in zdravljenje z genskim elektroprenosom.

Klinična dejavnost Onkološke ambulante vključuje tako diagnostične, kot terapevtske postopke.

Primarne tumorje ugotavljamo s pomočjo naslednjih metod

  • Splošen in usmerjeni klinični pregled
  • Laboratorijske preiskave, glede na potrebe pri posameznem pacientu
  • Različne metode odvzema vzorcev za citološke preiskave (tankoigelne biopsije) in histološke preiskave (odvzem tkivnih vzorcev)
  • Endoskopski pregled organov in organskih sistemom z možnostjo odvzema vzorcev tkiva
  • Določanje kliničnega stadija bolezni s pomočjo slikovnih tehnik (digitalno rentgensko slikanje, ultrazvočne preiskave, računalniška tomografija)

V primeru potrebe po slikovnih tehnikah, ki pri nas niso na voljo (magnetna resonanca, scintigrafija) sodelujemo z domačimi in tujimi centri, ki opravljajo omenjene diagnostične postopke.

Glede na ugotovljeno onkološko obolenje na naši kliniki uporabljamo naslednje metode zdravljenja

  • Kirurško zdravljenje
  • Sistemska kemoterapija in zdravljenje z dostopnimi tarčnimi zdravili
  • Elektrokemoterapija
  • Genska terapija
  • Podporna zdravljenja (protibolečinsko – Protibolečinska ambulanta, asistirano hranjenje s pomočjo hranilnih sond,…)

Za naročanje na preglede in posege nas pokličite na telefonsko številko 01 4779 277 od 12:00 do 15:00 ob delovnikih. Na pregled se lahko naročite med tednom v dopoldanskem ali popoldanskem času, čakalne dobe za nujne primere ni. V ne nujnih primerih pa do 2 tedna. Diagnostične posege v anesteziji opravljamo zgolj v dopoldanskem času, za nujne primere pa smo dosegljivi 24 ur na dan na telefonski številki 030 716 190.

V primeru, da bi bile za določeno obolenje predvidoma najuspešnejše metode zdravljenja radioterapija, krioterapija ali fotodinamična terapija, paciente napotimo na izbrane inštitucije, kjer tovrstno zdravljenje tudi izvajajo.

Spoznajte ekipo

Prof. dr. Nataša Tozon, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk  
Asist. dr. Nina Milevoj, dr. vet. med. (trenutno na specializaciji s področja Klinične onkologije v tujini)
Asist. Zoja Verlič, dr. vet. med.
Znan. sod. dr. Urša Lampreht Tratar, dr. vet. med.

Vas skrbi, da bi z onkološkim zdravljenjem zgolj podaljševali trpljenje živali?