Računalniška tomografija (CT)

Računalniška tomografija (CT)

Računalniška tomografija je napredna slikovna tehnika, pri kateri s pomočjo rentgenskih žarkov in računalnika ustvarimo natančne vzdolžne prereze in tridimenzionalno sliko notranjosti telesa. Dobljene slike so veliko bolj podrobne od navadnih rentgenskih posnetkov, zato metodo uporabljamo, ko z drugimi diagnostičnimi tehnikami ne moremo zanesljivo postaviti diagnoze. CT diagnostika nam koristi predvsem v onkologiji, ortopediji, stomatologiji in interni medicini.

Poleg diagnostike nam CT slikanje pomaga tudi pri načrtovanju kirurških posegov, saj lahko z veliko natančnostjo določimo npr. obseg novotvorb, položaj zlomljenih kosti in vpletenost okoliških tkiv v bolezenske procese. Za boljše razlikovanje med različnimi vrstami tkiv (npr. med mišicami, maščobo in kostmi) uporabljamo kontrastna sredstva, ki jih živali pred slikanjem apliciramo intravenozno. Ker morajo biti živali med preiskavo popolnoma pri miru, je za CT slikanje potrebna krajša splošna anestezija.

Od maja 2017 CT preiskave omogočamo tudi na Kliniki za male živali. S pomočjo 16-rezinskega aparata Siemens Somatom Scope opravljamo slikanje:
∙ glave
∙ prsnega koša
∙ trebuha
∙ hrbtenice in
∙ okončin.

Na CT preiskavo bo vašo žival napotil vaš veterinar z elektronsko napotnico. Vaš veterinar lahko tudi pokliče po telefonu ali nas kontaktira preko e-pošte in vam izroči napotnico, ki jo morate obvezno prinesti s seboj na dan posega. V tem primeru naročila sprejemamo od ponedeljka do petka med 8.00 in 19.00 uro na tel. 01 4779 277 ali preko e-pošte rentgen@vf.uni-lj.si. Okvirna cena CT slikanja z interpretacijo je 500 do 600 EUR (v ceno je vključen 22 % DDV). Cena slikanja vključuje splošno anestezijo, slikanje, aplikacijo kontrastnega sredstva in interpretacijo slik. Napotni veterinar prejme izvide v roku 5-7 dni, v primeru urgentnih interpretacij pa v roku 24 ur od slikanja. Cena urgentne interpretacije je 44,65 €.

Spoznajte ekipo

Nina Milevoj, dr. vet. med.
Asist. Estera Pogorevc, dr. vet. med.
Rok Korljan, veterinarski tehnik
Asist. dr. Martina Krofič Žel, dr. vet. med.

Kaj je CT in za kaj se uporablja?