kastriran muc marko
Blog

Pacient meseca: kastriran muc Marko

Tanja Plavec, 11. marca, 2022

Marko je 9-leten postaven, kastriran muc, ki ga na Kliniki za male živali poznamo od leta 2020. Od takrat nas je večkrat obiskal zaradi obstrukcije sečnice.

Gre za pogosto težavo notranjih kastriranih mačkov, ki se po prvi epizodi ponovi v več kot 40% primerov. Marko se je dodobra seznanil z literaturo in se vsakič vrnil s slabšimi ledvičnimi vrednostmi in hujšimi težavami. Nazadnje je prišel konec januarja bruhajoč ter v bolečinah, ker je poskušal urinirati, pa ni mogel. Dan prej so ga neuspešno poskusili kateterizirati. Ob prihodu so bile ledvične vrednosti precej visoke, imel je večjo količino tekočine v trebušni votlini in povišano število belih krvničk.

Kljub naši bojazni se ni izkazalo, da je prišlo do razpoka mehurja. To je lahko izredno resna in življenje ogrožujoča posledica daljše zapore sečnice in zahteva urgentno kirurško obravnavo.

Po uspešni kateterizaciji je sprva potreboval le podporno zdravljenje. Z lastniki smo se dogovorili, da takoj, ko bo stabilen, opravimo kirurški poseg, ki lahko v takšnih primerih dokončno reši težave. Govorimo o t.i. perinealni uretrostomi, novi odprtini sečnice, ki jo naredimo na njenem najširšem delu.

Nova odprtina sečnice (perinealna uretrostoma)

Marka smo operirali sredi februarja in naslednji dan je bil odpuščen v domačo oskrbo, v družbo svojih sedmih (ja, pravljično število) mačjih prijateljev. Lastniki poročajo, da je Marko presrečen, da lahko spet normalno lula in uživa normalno mačje življenje.

Foto: Jelena M.

Nadaljujte z branjem