Članki

10 mitov o surovi hrani za pse in mačke

Urša Ravnik, 4. julija, 2021

Tokrat vam predstavimo mite in dejstva o surovi hrani za pse in mačke.

MIT #1: ‘Koristi surove hrane so dokazane.’

DEJSTVO: Nobena do danes objavljena znanstvena raziskava ni dokazala koristi hranjenja s surovo hrano. Njena priljubljenost izvira iz anekdot in subjektivnih občutkov. Surova hrana na primer vpliva na svetleč kožuh in zmanjšanje volumna blata, ker vsebuje visoko vsebnost maščob in je dobro prebavljiva. Vendar te učinke lahko dosežemo tudi s kuhano hrano brez izpostavljanja živali tveganju, ki ga prinaša hranjenje s surovo hrano.

MIT #2: ‘To je to, kar jedo živali v divjini.’

DEJSTVO: Volkovi v divjini res jedo surovo hrano (poleg jagodičevja, rastlin,…). Vendar je življenjska doba volka v divjini zgolj nekaj let. Kar je torej prehransko optimalno za volka ni optimalno za naše živali, za katere si želimo, da bi živele dolgo in zdravo.

MIT #3: ‘Psi in mačke se ne morejo okužiti z bakterijo Salmonella preko surovega mesa.’

DEJSTVO: Psi in mačke se lahko okužijo z bakterijami Salmonella, Clostridium, Campylobacter in drugimi bakterijami, ki jih najdemo v surovem mesu, ravno tako kot ljudje (še posebej otroci, starejši in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom).

MIT #4: ‘V surovi hrani za živali je meso enake kvalitete kot v tisti za ljudi.’

DEJSTVO: Celo meso, ki ga kupite v najboljši trgovini za ljudi, lahko vsebuje škodljive bakterije, zato visoko kvalitetno meso za prehrano živali še ne pomeni, da meso ni kontaminirano z bakterijami (bi vi jedli surovo mleto govedino?).

MIT #5: ‘Zamrzovanje surove hrane ubije bakterije.’

DEJSTVO: Večina bakterij, ki jih najdemo v surovem mesu, zlahka preživi proces zamrzovanja ali liofiliziranja.

MIT #6: ‘Dokler so kosti surove, so varne.’

DEJSTVO: Kosti, surove ali kuhane, lahko poškodujejo pasje ali mačje zobe. Lahko se tudi zagozdijo v požiralniku, ga poškodujejo, enako tudi želodec ali črevo.

MIT #7: ‘Kuhanje uniči encime, ki so potrebni za prebavo.’

DEJSTVO: Vsi encimi, ki jih pes in mačka (ter ljudje) potrebujejo za prebavo, so že v prebavilih, zato dodaten vnos s hrano za dobro prebavo ni potreben.

MIT #8: ‘Surova hrana ne vsebuje žit, saj so le-ta komercialni hrani dodana kot mašila.’

DEJSTVO: Koruza, oves, riž, ječmen in ostala žita so zdrave sestavine, ki vsebujejo beljakovine, vitamine in minerale; komercialni hrani za živali niso dodana kot mašila in redko povzročajo alergije. Čeprav je meso pomembna sestavina hrane za pse in mačke, so žita potrebna za visoko kakovostno, prehransko uravnoteženo dieto.

MIT #9: ‘Večina komercialnih hran za pse in mačke vsebuje škodljive sestavine, kot so stranski proizvodi.’

DEJSTVO: Stranski proizvodi so živalski deli, ki jih običajno ne uporabljamo v prehrani ljudi, kot so jetra, ledvica, pljuča. Obstajajo jasna določila, kaj stranski proizvodi lahko in česa ne smejo vsebovati.  Stranski proizvodi morajo biti čisti deli zaklanih živali in ne smejo vsebovati perja, dlak, rogov, zobovja ali parkljev. Stranski proizvodi so torej organi in meso, ki ne izvirajo iz mišic. Na deklaracijah nekaterih hran za pse in mačke so te sestavine naštete (npr. račja jetra, goveja pljuča), vendar so to v resnici stranski proizvodi. Večina komercialnih in veliko doma pripravljenih surovih diet tudi vsebuje stranske proizvode.

MIT #10: ‘Kadar so surovi dieti dodane kosti ali piščančji vratovi, so zagotovo prehransko uravnoteženi.’

DEJSTVO: Večina doma pripravljenih (in celo nekatere komercialne) surove diete so zelo revne s kalcijem in nekaterimi drugimi hranili, tudi če imajo dodane piščančje vratove, kosti ali jajčne lupine. To je lahko katastrofalno za vsako žival, še posebej nevarno pa je za mlade rastoče živali.

Članek je povzet po: Raw meat diets, Cummings school of veterinary medicine, Tufts University.
O tem smo tudi že pisali na našem blogu in sicer: Barf – super hrana ali super tveganje? in Hranjenje psov s surovo hrano.

Nadaljujte z branjem