Članki

Ali ima vaš pes težave z dihanjem? Izpolnite vprašalnik

Vladimira Erjavec, 14. septembra, 2018

Ali ima vaš pes težave z dihanjem in sodi med brahicefalične pasme psov? Rešite anketo in ugotovite ali vaš ljubljenček zaradi dihalne stiske potrebuje strokovno pomoč.

Med brahicefalične pasme uvrščamo vse pasme psov, katerih predstavniki imajo široko glavo in nesorazmerno skrajšano obrazno področje, za katerega je značilen “potlačen gobček in smrček”. Opisane lastnosti so značilne za mopse, francoske in angleške buldoge, bostonske terierje, shi tzuje, pekinčane ter nekatere druge pasme in njihove križance. Selektivno parjenje je poleg sprememb v videzu psov privedlo tudi do precejšnih zdravstvenih težav. Takšni psi imajo najpogosteje težave z dihanjem in ohlajanjem, nemalokrat pa sta prizadeta tudi prebavni trakt ter krvožilni sistem. V strokovni literaturi je kombinacija teh primarnih in sekundarnih bolezenskih znakov opisana kot brahicefalični sindrom (angl. BOAS – brachycephalic obstructive airway syndrome).

Zaskrbljujoče je, da po podatkih nekaterih raziskav približno 60 % skrbnikov ni prepoznalo izraženih znakov brahicefaličnega sindroma pri njihovem psu oz. so menili, da so taki znaki za njihovega psa primerni. Namen priloženega vprašalnika je seznaniti skrbnike omenjenih pasem z najpogostejšimi kliničnimi znaki, ki se pojavljajo pri brahicefaličnem sindromu. V primeru, da se pri vašem psu pogosto pojavljajo nekateri od naštetih kliničnih znakov ali vsi, vam svetujemo posvet z veterinarjem. Pogosto se svetuje operativni poseg, ki lahko močno izboljša kakovost življenja živali. Priporočljivo je, da se ga opravi do 2. leta starosti, saj lahko brez operativnega posega pride do kroničnih nepopravljivih sprememb na dihalih.

Luka Šparaš in Rebeka Turk sta študenta 5. letnika Veterinarske fakultete in v okviru Prešernove naloge pod mentorstvom doc. dr. Vladimire Erjavec raziskujeta tematiko brahicefaličnega sindroma pri psih. S to anketo želita ugotoviti, koliko so skrbniki psov seznanjeni z omenjeno problematiko.

Izpolnite anketo na spodnji povezavi in ugotovite ali vaš ljubljenček potrebuje strokovno pomoč zaradi dihalne stiske

https://anketa.nijz.si/a/122832

Na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani poteka raziskava o brahicefaličnem sindromu pri psih, kjer ugotavljamo, kako slaba prehodnost zgornjih dihalnih poti vpliva na njihovo zdravstveno stanje. Ugotoviti želimo, ali slaba prehodnost zgornjih dihalnih poti vodi v oksidativni stres živali in ali pride po operaciji, s katero razširimo nosnice in skrajšamo ter stanjšamo mehko nebo, do izboljšanja zdravstvenega stanja. Če želite svojega psa vključiti v raziskavo, bo ta deležen enakega postopka kot redni pacienti, za potrebe raziskave bomo odvzeli le nekaj dodatnih ml krvi, ki jo bomo analizirali. Če vključite svojega psa v raziskavo, ste upravičeni do znižane cene operativnega posega.

Za vse nadaljnje informacije smo vam na voljo:

Hvala za vaš čas in sodelovanje v anketi!

Več o brahicefaličnem sindromu in operaciji si lahko preberete na naslednji povezavi: Brahicefalični sindrom pri psih 

 

Nadaljujte z branjem