Psička dana in cushingov sindrom
Blog

Pacient meseca: psička Dana in tumor na nadledvični žlezi

Darja Pavlin, 23. maja, 2022

Enajstletna Dana, pasme beli višavski terier, se je že dlje časa zdravila zaradi kroničnih težav s kožo. V zadnjem letu sta se ji pridružila še povečano pitje in neizmeren apetit. Dana se je redila, dobivala okrogel trebušček in izgubila kondicijo. Pri kliničnem pregledu in osnovnih laboratorijskih preiskavah je bil postavljen sum na Cushingov sindrom – preveliko izločanje kortizola v telesu. Laboratorijske analize krvi so pokazale značilna odstopanja (povišane jetrne encime, znižano gostoto urina in nizek ščitnični hormon T4). Poglobljene endokrinološke preiskave so pri Dani potrdile sum. V naslednjem koraku je njena veterinarka opravila ultrazvočni pregled trebuha. Ugotovila je večjo maso v področju desne ledvice, ki bi lahko bila tumor nadledvične žleze in vzrok za njene težave. Dano je nemudoma poslala na našo kliniko v nadaljnjo obravnavo.

Kaj je Cushingov sindrom

Z izrazom “Cushingov sindrom” označujemo bolezen, ki se razvije zaradi kronično povečane koncentracije hormona kortizola. Kortizol se izloča iz nadledvičnih žlez, njihovo delovanje pa ureja žleza hipofiza. Ta se nahaja v možganih in je neke vrste direktorica skoraj vseh hormonov v telesu. Ko je v telesu dovolj kortizola, hipofiza da nadledvičnim žlezam ukaz, naj ga nehajo proizvajati. In obratno, ko je kortizola premalo, jih hipofiza spodbudi k delovanju. Pri Cushingovem sindromu pa pride do razvoja tumorja na nadledvični žlezi. Ta avtonomno proizvaja kortizol v prevelikih količinah in se nič ne zmeni za to, kaj mu narekuje direktorica. Druga, celo pogostejša možnost, pa je, da se tumor razvije na sami hipofizi. Ta tumor izloča hormone, ki preveč vzpodbujajo delo nadledvičnih žlez, ki v telo izločajo prevelike količine kortizola.

Klinični znaki so: povečano pitje, lakota, okrogel in povečan trebušček, zasopenost, izguba mišičnine in simetrično izpadanje dlake. Je ena najpogostejših hormonskih bolezni pri psih. Pojavlja se tudi pri mačkah, vendar bistveno redkeje, in se kaže v večini s sladkorno boleznijo in kožnimi spremembami.

S CT preiskavo smo potrdili, da gre za tumor na nadledvični žlezi, ki je zrastel že kar 4-5 cm premera. Sreča v nesreči je bila, da tumor ni vraščal v nobeno od okoliških večjih krvnih žil. Lastniki so se po obširni konzultaciji s kirurškim timom, odločili, da Dani operativno odstranimo tumor. Če bi tumor pustili, bi namreč rasel dalje. Zelo verjetno bi začel vraščati v največjo veno v telesu, veno cavo. Glede na veliko verjetnost malignosti, bi lahko kmalu tudi metastaziral v oddaljene organe. V tem primeru pa žal ne bi bilo več veliko možnosti zdravljenja.

Kljub temu, da je bila operacija velik izziv, je z dobrim sodelovanjem kirurgov, anestezistov in ekipe pooperativne oskrbe, Dani uspelo. Po šestih dneh hospitalizacije, je pogumno odkorakala domov. Veliko vlogo je igralo dejstvo, da je Dana, kot vsak terier, tudi sama velika borka in da ima tako srčne lastnike, ki so zanjo pripravljeni narediti karkoli.

Ob pobiranju šivov 2 tedna po operaciji je lastnica povedala, da se Dana počuti odlično. Da tudi znaki Cushingove bolezni izzvenevajo in da se njihovo življenje vrača v tirnice, kot je bilo pred boleznijo.

Bravo Dana in njena družina! Upamo, da se bomo na kontrolah videvali še dolgo.

Nadaljujte z branjem