Članki

Perianalne fistule pri nemških ovčarjih

Tanja Plavec, 22. septembra, 2014

Perianalne fistule (PAF) niso fistule v pravem pomenu besede, temveč gre za progresivne, gnojne, globoke ulcerirane trakte perianalnih tkiv, ki jih najdemo najpogosteje pri nemških ovčarjih, občasno pa tudi pri drugih pasmah1. Konformacija repa in perianalne regije, zamašitev analnih kript s fekoliti ter infekcija paranalnih vrečk  so možni, a nedokazani etiološki dejavniki2; v zadnjem času se pa najbolj uveljavlja hipoteza, da je vzrok imunološki. Bolezen se namreč pogosto pojavlja skupaj z vnetno boleznijo črevesja (VBČ)3 in dobro odgovori na imunosupresivno zdravljenje1,4.  
 
Živali s fistulami se ližejo, grizejo ali drsajo po perianalnem področju, blatenje je boleče, ob njem se napenjajo, so zaprte ali imajo drisko. Potek bolezni je progresiven, lezije so sprva minimalne v obliki manjših odprtinic, večinoma pa so ob pregledu že precej napredovale – v obliki več secernirajočih globokih ulceracij, iz katerih se izceja gnoj, področje pa je tudi zelo boleče. V rezultatih laboratorijskih preiskav krvi ni odstopanj oziroma so ta nespecifična. 

Zdravljenje perianalnih fistul je zaradi pogostih recidivov lahko zapleteno. Vključuje dieto, mehčanje blata, redno čiščenje področja ter rabo analgetikov in antibiotikov, kar precej olajša blatenje in ublaži sekundarno vnetje, fistul pa ne odpravi1. Bolj ciljano je kirurško zdravljenje z izrezovanjem nekrotičnega tkiva in stimulacijo sekundarnega celjenja, kar lahko vodi v inkontinenco ter nastanek stenoze anusa, recidive pa so kljub temu pogoste. Zato se zanj v zadnjem času ne odločamo, razen ko so fistule odporne na medikamentozno zdravljenje ter ko komunicirajo s paranalnimi vrečkami in je le-te indicirano odstraniti skupaj z lezijami. Priporočamo tudi visoko amputacijo repa1-4 in kastracijo moških živali. 

Medikamentozno zdravljenje, ki je trenutna metoda izbora, vključuje imunosupresivna zdravila: prednizon3, ciklosporin4,5 ter azatioprin in metronidazol sistemsko6 ali takrolimus topikalno7. Najuspešnejše je zdravljenje s ciklosporinom v odmerku 5 mg/kg (peroralno (PO) na 12 ur)5, ki pa ga zaradi cene zdravila pogosto kombinirajo s ketokonazolom2,8. Ta kot inhibitor citokroma P450 upočasni presnovo ciklosporina in s tem zniža uporabljen odmerek ter stroške zdravljenja. Odmerek ketokonazola je v tem primeru 10 mg/kg PO na 24 ur, ciklosporina pa 1 mg/kg na 12 ur. Ker pa v Sloveniji in sosednjih državah ketokonazol nima več veljavnega dovoljenja za promet in je zaradi tega nedostopen, ga zaradi podobnega metabolizma lahko nadomestimo z itrakonazolom. Tekom zdravljenja, ki praviloma traja 16 tednov, je zaradi možnega pojava neželenih učinkov potreben stalen nadzor kliničnega stanja pacienta ter koncentracije ciklosporina v krvi. Klinični znaki se izboljšajo že po enem tednu zdravljenja, po 8 tednih je klinično stanje 80 – 90 % boljše. Na kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete trenutno poteka klinična študija zdravljenja perianalnih fistul pri nemških ovčarjih z omenjeno kombinacijo zdravil. Ta se je zaenkrat izkazala kot uspešna ter s stališča stranskih učinkov in stroškov sprejemljiva, zato vabimo lastnike morebitnih pacientov k aktivni vključitvi v študijo, veterinarjem pa smo na voljo za dodatna pojasnila. 
 
Prispevek je informativne narave. V primeru težav z živaljo nujno kontaktirajte veterinarja.
Besedilo: doc. dr. Tanja Plavec, dr. vet. med.
Fotografije: doc. dr. Tanja Plavec, dr. vet. med. in Arhiv KKMŽ
Originalni članek si lahko preberete tudi na spletni strani vet-magazin.si.
 
Reference:
1. Hedlund CS, Fossum TW. Surgery of the digestive system. In: Fossum TW, ed. Small animal surgery, 3rd ed. St.Louis: Mosby Elsevier, 2007: 520-4.
2. Mouatt JG. Cyclosporin and ketoconazole interaction for treatment of perianal fistulas in the dog. Aust Vet J 2002; 80: 207-11.
3. Harkin KR, Walshaw R, Mullaney TP. Association of perianal fistula and colitis in the German shepherd dog: Response to high-dose prednisone and dietary therapy. J Am Anim Hosp Assoc 1996; 32: 515-20.
4. Griffiths LG, Sullivan M, Borland WW. Cyclosporin as the sole treatment for anal furunculosis: preliminary results. J Small Anim Pract 1999; 40; 569-72. 
5. Mathews KA, Sukhiani HR. Randomized controlled trial of cyclosporine for treatment of perianal fistulas in dogs. J Am Vet Med Assoc 1997; 211: 1249-53. 
6. Tisdall PLC, Hunt GB, Beck JA, Malik R. Management of perianal fistulae in five dogs using azathioprine and metronidazole prior to surgery. Aust Vet J 1999; 77: 374-8.
7. Misseghers BS, Binnington AG, Mathews KA. Clinical observation of the treatment of canine perianal fistulas with topical tacrolimus in 10 dogs. Can Vet J 2000; 41: 623-7.  
8. O’Neill T, Edwards GA, Holloway S. Efficacy of combined cyclosporine A and ketoconazole treatment of anal furunculosis. J Small Anim Pract 2004; 45: 238-43.
Nadaljujte z branjem