Novice

Klinična študija: vabilo k vključitvi v raziskavo

Katerina Tomsič, 6. oktobra, 2020

Vabimo vas k vključitvi v raziskavo: vpliv acepromazina, metadona in deksmedetomidina na krvni tlak in frekvenco srca pri anesteziranih psih

Na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani ves čas izboljšujemo anestezijske postopke in protokole z namenom čim boljše oskrbe živali med anestezijo. Trenutno izvajamo študijo, s katero želimo ugotoviti, kako kombinacija pomirjeval – acepromazina in deksmedetomidina –, ki ju živali apliciramo pred anestezijo, učinkuje na krvni tlak in srčni utrip med anestezijo. Vse učinkovine, ki jih uporabljamo v raziskavi, se že vrsto let rutinsko uporabljajo pri anesteziji psov in so njihovi učinki znani, novost je le kombinacija omenjenih pomirjeval.

V študijo vključujemo zdrave pse in psice, pri katerih opravimo kastracijo ali sterilizacijo. Pred posegom živali pregledamo in jim odvzamemo kri za oceno osnovne krvne slike in delovanja jeter in ledvic. Med anestezijo, poleg standardnega monitoringa, merimo tudi direktni arterijski tlak. Tak način merjenja krvnega tlaka je bolj natančen od neinvazivnih metod, ki se običajno uporabljajo pri živalih z nižjim anestezijskim tveganjem. Vse omenjene postopke izvajamo v splošni anesteziji, zato živali z njimi ne povzročamo dodatne bolečine ali stresa.

Če imate zdravega psa ali psico in ga nameravate kastrirati oziroma sterilizirati, vas vabimo, da ga vključite v našo študijo.

Vašo žival bomo pred posegom pregledali in se dogovorili o vključitvi v raziskavo. Stroške dodatnih preiskav, ki se bodo izvajale za namene študije, krije izvajalec študije.

Rezultati raziskave bodo predstavljeni na naši spletni strani.

Za več informacij nas lahko kontaktirate na katerina.tomsic@vf.uni-lj.si (Doc. dr. Katerina Tomsič, dr. vet. med.)

Nadaljujte z branjem