Novice

Zdrava ustna votlina za odlične delovne rezultate

Ana Nemec, 5. julija, 2017

Leto je naokrog in spet je čas za preventivni pregled. V avgustu vas vabimo, da se s svojim psom ali psi vključite v program brezplačnih specialističnih pregledov ustne votline in zob. Program je namenjen psom, ki s svojim delom brezkompromisno služijo družbi – policijskim in vojaškim psom, psom vodnikom, reševalcem in terapevtom. Cilj programa je, da se tem živalim zagotovi zdravje zob in ustne votline. Bolezni zob in ustne votline namreč živali lahko povzročajo nelagodje in bolečino ter tako vplivajo na delovno sposobnost psa. Nekatere ustne bolezni pa so lahko tudi življenje ogrožajoče, predvsem če niso odkrite zgodaj.
 
Nadvse smo zadovoljni, da je osveščenost skrbnikov/vodnikov psov glede zdravja zob in ustne votline zelo dobra. Še veliko pa lahko skupaj naredimo v osveščanju o pomenu rednega dnevnega ščetkanja zob pri živalih in preventivnih pregledov ustne votline, saj tako preprečujemo nastanek najpogostejše bolezni zob, parodontalne bolezni, ter najhitreje opazimo morebitne spremembe in poškodbe na zobeh in v ustni votlini. Glede na izkušnje preteklih let lahko namreč trdimo, da ima večina pregledanih delovnih psov v Sloveniji (zgodnjo) parodontalno bolezen ter poškodbe zob.  
 
Brezplačne preglede bo opravila specialistka veterinarske stomatologije. Ob tem je potrebno omeniti, da je natančnost pregleda ustne votline psov v veliki meri odvisna od tega, koliko pes dovoli pregled ustne votline, ker pri pregledu živali ne bomo uporabili nikakršnih pomiril ali anestetikov. Po opravljenem pregledu bo vodnik in/ali skrbnik živali obveščen o izvidu pregleda s predlaganim planom morebitne nadaljnje diagnostike in zdravljenja. Nadaljnja diagnostika in zdravljenje v sam program nista vključeni. Ob pregledu se bo specialistka veterinarske stomatologije z vami (skrbnikom ali vodnikom delovnega psa) pogovorila tudi o pomenu in pravilnem izvajanju redne ustne higiene doma ter pomenu preventivnih pregledov. Podatki, ki jih bomo o zdravju ustne votline in zob delovnih psov zbrali, bodo ostali tajni in bodo uporabljeni le v raziskovalne namene.
 
Preglede bomo opravljali ob sredah avgusta 2017 med 15:30 in 17:00 na Kliniki za male živali (www.kkmz.si) Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani (Cesta v Mestni Log 47, 1000 Ljubljana). Na pregled se naročite po e-pošti Ani Nemec na ana.nemec@vf.uni-lj.si ali telefonsko na recepciji Klinike (01/4779-277).
 
Veselimo se vašega obiska!
 
Fotografija: Minka Dežela
Nadaljujte z branjem