Izsledki raziskave uporabe antioksidanta koencima Q10 v zdravljenju psov z degenerativno boleznijo srčnih zaklopk
Blog

Izsledki raziskave uporabe antioksidanta koencima Q10 v zdravljenju psov z degenerativno boleznijo srčnih zaklopk

Aleksandra Domanjko Petrič, 8. aprila, 2024

Na Kliniki za male živali smo opravili obsežno raziskavo z naslovom Vpliv koencima Q10 na oksidativni stres ter imunski in klinični status pri psih z miksomatozno degeneracijo mitralne zaklopke. Raziskava je bila izvedena v okviru doktorske študije dr. Natalie Druzhaeve, dr. vet. med. pod mentorstvom prof. dr. Aleksandre Domanjko Petrič in somentorice prof. dr. Alenke Nemec Svete.

Cilj raziskave je bil ugotoviti ali ima 3-mesečno dodajanje vodotopne oblike antioksidanta koencima Q10 (CoQ10), ki se uporablja kot dodatek k prehrani, pozitivne učinke na vnetne in imunske parametre, označevalce napredovalosti bolezni ter poškodb srčne mišice kot tudi na klinično stanje psov z degenerativno boleznijo zaklopk v stopnjah pred srčnim popuščanjem (B2) ter v fazi srčnega popuščanja (stabilni in nestabilni). Dodatno smo želeli ugotoviti kakšen dnevni odmerek bi bil potreben za doseganje učinkovite koncentracije CoQ10 v krvi. Proučevali smo tudi limfocite – imunske celice, ki lahko igrajo posebno vlogo pri tej bolezni.

Izsledki raziskave so pokazali, da ima CoQ10 protivnetni učinek pri psih z boleznijo zaklopk v napredovali fazi – takrat, ko pse že zdravimo zaradi kongestivnega srčnega popuščanja. Dodajanje CoQ10 se je izkazalo za zelo varno, saj nismo ugotovili nobenih stranskih učinkov, ki bi jih lahko povezali s suplementacijo. Ugotovili smo, da je odmerek CoQ10, potreben za doseganje biološkega učinka, 2x 100 mg dnevno.

V naši raziskavi nismo ugotovili vpliva CoQ10 na označevalce oksidativnega stresa, limfocitne podvrste, ehokardiografske ter druge klinične parametre, ki smo jih merili v naši študiji. Naša študija dodajanja CoQ10 je bila do sedaj najdaljša pri psih z boleznimi srca. Obstaja pa možnost, da bi z daljšim dodajanjem tega antioksidanta ugotovili še kakšne druge pozitivne učinke, ki jih po 3-mesečnom dajanju CoQ10 nismo ugotovili.

Poleg tega je naša raziskava pokazala, da imajo psi z miksomatozno degeneracijo srčnih zaklopk in kongestivnim srčnim popuščanjem, spremenjene podvrste limfocitov (znižan odstotek celic pomagavk in povišan odstotek citotoksičnih celic). To nakazuje na vpletenost imunskega odziva pri tej bolezni. Boljše razumevanje bolezni lahko pripomore k odkrivanju novih zdravil in izboljšanju življenja obolelih živali.

V sklopu raziskave in s sodelovanjem strokovnjakov iz Veterinarske ter Medicinske fakultete so bili objavljeni trije znanstveni članki:

Zahvaljujemo se

  • Javni agenciji za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije za financiranje te raziskave.
  • Podjetju Valens iz Slovenije za sodelovanje in pripravek vodotopne kompozicije koencima Q10.
  • Prof. dr. Stanetu Srčiču in sodelavcem iz Fakultete za farmacijo za pripravo placeba.
  • Vsem lastnikom ter njihovim psom, ki so sodelovali v tej študiji in so prispevali k novim dognanjem in razumevanju poteka te pogoste bolezni srca psov ter možnosti uporabe CoQ10 kot prehranskega dopolnila k medicinski terapiji.
Nadaljujte z branjem