polika in novotvorba ščitnice
Blog

Pacient meseca: Polika in novotvorba obščitnice

Tanja Plavec, 25. julija, 2023

Pacient meseca aprila 2023 je 13 let stara, simpatična yorkshirska terierka Polika, pri kateri je bila odstranjena novotvorba obščitnice. Diagnozo smo postavili na podlagi dokazanega povišanega nivoja kalcija v krvi. Po operaciji se je nivo kalcija v krvi stabiliziral in se zdaj Polika počuti dobro. V zadnjem stavku se to bere kratko in jedrnato, vendar je bilo pri Poliki vse prej kot tako. Pa poglejmo.

Polika je prišla na kliniko zaradi izgubljanja dlake vzdolž hrbta, neješčnosti in bruhanja. Kazala je tudi znake povečanega pitja in odvajanja vode, kar lahko kaže na številne bolezni. Večino vzrokov tega sindroma lahko potrdimo ali ovržemo že s pogovorom z lastnikom, s kliničnim pregledom ter osnovnimi laboratorijskimi in slikovnimi preiskavami.

Pri Poliki ob kliničnem pregledu ni bilo večjih odstopanj, je pa že preiskava krvi pokazala močno povišan nivo kalcija v krvi (hiperkalcemija). Ta pojav je opisan pri številnih boleznih ledvic, jeter, endokrinih organov in kosti, je pa tudi eden najpogostejših paraneoplastičnih sindromov v veterinarski onkologiji. Kaže lahko na tumorska obolenja, kot so limfom, novotvorbe paranalk, osteosarkom, multipli mielom, številne karcinome ter nenazanje tudi redke novotvorbe obščitnice. Pri slednjih, za razliko od ostalih novotvorb, prihaja do izločanja parathormona (PTH), ki ga lahko izmerimo v vzorcu krvi in na ta način to majhno novotvorbo tudi potrdimo. Gre za tvorbe, ki so v povprečju velike približno 4 mm. Najlažje jih najdemo z ultrazvočno preiskavo, pri čemer mora biti žival pomirjena, preiskavo pa izvede izkušeni diagnostik. Dokončno potrditev diagnoze postavi kirurg, ki odstrani spremenjeno obščitnico (Slika 2) ali dve ter pregleda vse ostale (skupaj so 4).

Intraoperativni pogled na rano na vratu, kjer vidimo mišičnino, tkivo ščitnice in z belo puščico prikazano povečano obščitnico (svetlejša okroglasta tvorba).

Slika 2: Intraoperativni pogled na rano na vratu, kjer vidimo mišičnino, tkivo ščitnice in z belo puščico prikazano povečano obščitnico (svetlejša okroglasta tvorba).

Tumorsko spremenjena obščitnica je v svojem delovanju samosvoja in se ne odziva na porast kalcija v krvi. Naprej izloča PTH, zaradi česar nivo kalcija v krvi raste. Ta deluje zaviralno na vse ostale (sicer zdrave) obščitnice in te sčasoma zakrnijo. Po kirurški odstranitvi tumorsko spremenjene obščitnice pa se pojavi druga težava, in sicer znižan nivo kalcija v krvi. Pri Poliki je do tukaj potekalo vse po pričakovanjih, vendar je nivo kalcija po posegu kljub zdravljenju izjemno nihal. Stabilen nivo smo dosegli po številnih pregledih, preiskavah in prilagajanjih zdravil šele čez 1,5 meseca. Ostale obščitnice so dolgo spale kot Trnjulčice.

Ampak zdaj, ko so se zbudile je Polika spet »fit« in lahko nagajala svoji mlajši »sestrici«, drugi yorkshirski terierki. Srečno Polika!

Foto: Orožim Sandra, Tanja Plavec

Nadaljujte z branjem