psička Loni in leiomiom vagine
Blog

Pacient meseca: psička Loni in leiomiom vagine

Tanja Plavec, 4. julija, 2022

Pacient meseca junija je psička, pri kateri smo ugotovili in odstranili leiomiom vagine.

Psička Loni, 12 let stara, nesterilizirana maltežanka, je prišla k nam zaradi velike mase v področju presredka. Ta masa je bila vidna že pred 7 meseci. Od takrat je počasi rasla in je šele v zadnjem času začela povzročati težave pri blatenju. Zdelo se je tudi, da Loni to področje boli. V času, ko je Loni prišla k nam, je bila masa velika že 8,5 x 6,5 x 6 cm, kar je za dobrih 7 kilogramov težko psičko kar precej.

Začetna diagnostika in okrevanje

Začetna diagnostika je vključevala rektalni in nožnični pregled ter tankoigelno aspiracijsko biopsijo. Potrdili smo prisotnost vretenastih celic, ki pa niso kazale kriterijev malignosti. Glede na področje in najverjetnejše diagnoze, smo lastniku priporočili nadaljnjo diagnostiko v obliki računalniške tomografije za točno določitev razsežnosti mase in zamejitev bolezni (ali t.i. iskanje metastaz). Teh nismo našli, masa pa se je zdela dobro odstranljiva. Ob kirurškem posegu smo Loni sterilizirali (odstranili jajčnike in maternico) ter odstranili novotvorbo iz stene nožnice. Histološka preiskava je potrdila benigno novotvorbo nožnične gladke mišičnine (leiomiom vagine). Loni je dobro okrevala in zdaj spet polna življenja uživa svoje lahkotnejše življenje.

psička Loni v hospitalu

Kaj so leiomiomi in kako jih odstranimo?

Leiomiomi so sorazmerno redke novotvorbe, ki se pojavljajo predvsem v steni nožnice nesteriliziranih psičk. Ne povzročajo krvavitev (za razliko od polipov nožnice). Težave se pojavijo takrat, ko zrastejo do zavidljive velikosti in pričnejo pritiskati na okolna tkiva, t.j. prebavila, sečnico, mehur,… Najpogostejši vzrok, da lastniki poiščejo pomoč, so: vidna masa v področju presredka ali težave z blatenjem. Slednje se je pokazalo tudi pri Loni. Glede na razsežnost sprememb včasih zadostuje lokalna odstranitev, v bolj napredovalih primerih pa je potrebno odstraniti tudi večji del nožnice.

Pri Loni je na veselje vseh vpletenih zadostovalo manj radikalno zdravljenje in je po operaciji uspešno okrevala. Psički in njenim skrbnim lastnikom želimo še veliko skupnih trenutkov.

Nadaljujte z branjem