Pacient meseca - psička Lu in diestrični diabetes
Blog

Pacient meseca – psička Lu in diestrični diabetes

Betka Perc, 24. oktobra, 2023

Pacient meseca je prisrčna 10 letna nesterilizirana maltežanka Lu, ki je na našo kliniko prišla zaradi težav s kožo. Lastniki so nam ob dermatološki obravnavi priložili starejše laboratorijske izvide, kjer smo opazili močno povišano koncentracijo glukoze v krvi (ti. hiperglikemijo) in tako posumili na možnost, da ima Lu zraven težav s kožo tudi sladkorno bolezen. 

Kaj je sladkorna bolezen ali diabetes?

Sladkorna bolezen ali diabetes je obolenje, pri katerem odpovejo mehanizmi za uravnavanje sladkorja (glukoze) v krvi. Krvni sladkor je osnovni vir energije za naše telo in ga pri zdravi živali uravnava trebušna slinavka (pankreas) z izločanjem hormona inzulina. Inzulin celicam telesa “ukaže”, da glukozo sprejmejo vase in jo tako lahko tudi izkoristijo. Če celice tega ne storijo, sladkor ostane v krvi, kar na krvnih preiskavah vidimo kot hiperglikemijo. Osnovna vzroka nastanka sladkorne bolezni sta dva. Pri diabetesu tipa 1 pride do obolenja trebušne slinavke, ki preneha proizvajati inzulin. Pri diabetesu tipa 2 trebušna slinavka normalno deluje, ampak se celice ne odzovejo na inzulin in zato glukoze ne sprejmejo. Več o sladkorni bolezni pri psih, si preberite tukaj.

Pri Lu smo ponovili krvne preiskave, izvedli smo tudi preiskavo urina. Za potrditev diagnoze sladkorne bolezni moramo namreč dokazati povišano koncentracijo glukoze v krvi in v urinu, pri čemer mora žival biti na tešče. In točno to so pokazale naše preiskave, s katerimi smo sladkorno bolezen dokončno potrdili.

Kar je bilo pri Lu zanimivo pa je to, da njena klinična slika ni bila značilna za tipično sladkorno bolezen. Znaki so se namreč pojavljali samo nekaj mesecev po gonitvi in nato izzveneli. Gre za klinične znake kot so povečano pitje in uriniranje, povečan apetit ter hujšanje. Tudi po pregledu starejših krvnih izvidov smo opazili, da se hiperglikemija pri Lu pojavlja v povezavi z njenim spolnim ciklusom. Na podlagi teh podatkov smo ugotovili, da ima Lu poseben podtip diabetesa – Diestrični diabetes mellitus.

Do diestričnega diabetesa pride zato, ker po gonitvi jajčniki izločajo hormon progesteron, ki s svojim delovanjem vpliva tudi na mlečno žlezo. Ta začne izločati rastni hormon, ki povzroči odpornost celic na inzulin in posledično hiperglikemijo.

Diabetes je bolezen, ki je ni mogoče čisto pozdraviti

Lastniki živali se morajo naučiti uravnavati glukozo svojega ljubljenčka s pomočjo zdravega načina življenja in aplikacij inzulina. Diestrični diabetes mellitus je izjema, saj ga v določenih primerih lahko odpravimo z odstranitvijo jajčnikov, ki izločajo progesteron. Zato pri takih pacientih svetujemo sterilizacijo. Pri tem je pomembno, da se sterilizacijo opravi čim prej, saj so psičke na povišan krvni sladkor močno občutljive. Že 14 dni trajajoča hiperglikemija lahko privede do nepovratnih poškodb trebušne slinavke in razvoja diabetesa tipa 1, ki pa je trajen in zahteva vsakodnevno obravnavo.

Pri Lu so veterinarji prvič zaznali povišan krvni sladkor septembra 2022, diagnosticirana in sterilizirana pa je bila šele junija 2023. Za Lu je bilo na žalost prepozno, da bi bolezen popolnoma izginila. Na srečo ima Lu zelo odgovorne lastnike, ki skrbijo za ustrezno diabetično prehrano, veliko sprehodov in ki redno spremljajo nivoj glukoze v krvi in po potrebi tudi aplicirajo inzulin.

Lu nam je v opomin, da je čim hitrejša sterilizacija po postavitvi diagnoze diestričnega diabetesa mellitusa ključnega pomena za najbolj ugoden izid bolezni – ozdravitev. 

Nadaljujte z branjem