Novice

Klinična študija: zdravljenje z matičnimi celicami

Ana Nemec, 20. marca, 2017

Matične celice so v zadnjih letih v laični in strokovni javnosti vzbudile veliko zanimanja kot obetaven pristop k zdravljenju nekaterih bolezni. Danes z matičnimi celicami že zdravimo vnetja sklepov pri psih in vnetja ustne votline pri mačkah. Zaradi potenciala teh celic, da nadomestijo katerokoli vrsto celic v našem telesu, so matične celice predmet številnih raziskav po vsem svetu, tudi pri nas.

Če bi torej želeli brezplačno shraniti matične celice vaše zdrave živali, ali če vaša žival že sedaj morebiti potrebuje zdravljenje ene od omenjenih bolezni z matičnimi celicami, vas bo mogoče zanimalo sodelovanje v pravkar začeti študiji.

V študijo vključujemo zdrave mlade in zdrave stare pse in psice (nekastrirane/nesterilizirane), zdrave mlade in zdrave stare mačke obeh spolov (nekastrirane/nesterilizirane) ter stare pse z osteoartritisom in stare mačke s stomatitisom, pri katerih je sicer predviden klinično indiciran poseg v splošni anesteziji. Poleg rutinskega kliničnega pregleda in preiskav krvi/urina pred to anestezijo, bo vašo žival, če se odločite za vključitev v študijo, brezplačno pregledal še ortoped, za potrebe raziskave pa bomo na že odvzeti krvi/urinu brezplačno opravili še dodatne preiskave. Ob posegu v anesteziji, če se tako odločite, pa bomo odvzeli še za lešnik velik košček podkožne trebušne maščobe za nadaljnje preiskave na matičnih celicah, pridobljenih iz te maščobe, ter za shranjevanje matičnih celic za potrebe vaše živali.

Več o študiji, postopkih, koristih, tveganjih in ostale informacije najdete v obvestilu o poteku raziskave. Pišite na metka.voga@vf.uni-lj.si ali ana.nemec@vf.uni-lj.si, da se dogovorimo za termin na Kliniki male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani.

Hvala in lep pozdrav,
Metka Voga, dr. vet. med.
doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC

Nadaljujte z branjem