Članki

Brahicefalične pasme psov: vroče poletje

Vladimira Erjavec, 1. junija, 2018

Tudi letošnje poletje bodo lepi sončni dnevi marsikoga zelo razveselili, žal pa se bodo takrat začele resne težave psov s potlačenimi gobčki kot so Mopsi, francoski buldogi, angleški buldogi, bostonski terierji, shih-tzuji, pekinezerji, cavalier king Charles španjeli, bokserji in psi še nekaterih drugih pasem. Te pasme so zaradi močno spremenjene anatomije in fiziologije lobanje še posebej podvrženi brahicefaličnem sindromu.
Glavni znaki so glasno, oteženo dihanje, smrčanje, pogosto davljenje, nezmožnost fizičnih naporov in nezmožnost ohlajanja v vročih mesecih.

Spodnje elektronsko sporočilo nam je poslala skrbnica francoskega buldoga in ker je tako tipično, ga z njeno privolitvijo objavljamo:

“Sem lastnica francoskega buldoga, ki bo junija dopolnil dve leti. Pri psu opažam simptome brahicefaličnega sindroma. Če na kratko opišem trenutno situacijo; pes se ob kratkih (15 minut ali več) jutranjih in večernih sprehodih (to je ob 9h zjutraj in 21h zvečer) neizmerno zadiha, zelo glasno diha in med dihanjem se sliši tudi čudne, piskajoče zvoke ter zajema zrak izjemno hitro. Včeraj na primer je na morju ob 18h prehodil 500m (temperatura ozračja je bila slabih 22 stopinj) in se ob tem tako utrudil, da je po pitju vode bruhal (bruhal je sluz, peno in brikete, ki jih je pojedel zjutraj). Ohlajal se je več kot uro in šele po uri in pol dihal normalno. Prav tako med spanjem neizmerno smrči in točno vem, kje v stanovanju se nahaja. Želim priti na pregled in posvet o stanju psa ter se pogovoriti o morebitni operaciji oziroma kako mu olajšati te simptome in posledično tudi pasje življenje.”

Če imate psa s podobnimi znaki, vas vabimo, da se na Kliniki za male živali oglasite na pregled pri doc. dr. Erjavec, ki bo ugotovila, kako hude težave ima vaša žival in vas seznanila s potekom morebitne operacije.

Vabilo na vključitev v študijo

Na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani poteka nova raziskava, v kateri ugotavljamo, kako slaba prehodnost zgornjih dihalnih poti pri brahicefaličnih psih vpliva na njihovo zdravstveno stanje. Če bi radi svojega psa vključili v študijo, bo ta deležen enakega postopka kot redni pacienti, za potrebe raziskave bomo odvzeli le kri, ki jo bomo analizirali. Za skrbnike vključitev v študijo pomeni manjše finančno breme, saj bo operacija brezplačna, bremenili vas bodo le stroški anestezije in analgezije ter osnovne laboratorijske preiskave krvi. Prednost pri vključitvi v raziskavo bodo imeli psi s hujšimi znaki brahicefaličnega sindroma, za katere vemo, da bodo težje prenašali vroče mesece.

Za več informacij pokličite na recepcijo Klinike za male živali 01/477 92 77 (doc. dr. Vladimira Erjavec) ali pišite na naslov elektronske pošte vladimira.erjavec@vf.uni-lj.

Nadaljujte z branjem