Članki

Diabetes pri mačkah

Darja Pavlin, 18. junija, 2018

Kaj je diabetes?

Po definiciji WHO je diabetes skupina presnovnih bolezni, za katere je značilna hiperglikemija (povišana raven glukoze), kot posledica nepravilnega izločanja in/ali nepravilnega delovanja inzulina. Preprosto rečeno, diabetes nastane zato, ker se v telesu hormon inzulin iz trebušne slinavke bodisi sploh ne izloča ali pa zaradi določenih drugih vplivov (na primer debelost, pomanjkanje gibanja, vpliv drugih hormonov, sočasne druge bolezni) ne uspe delovati pravilno v ciljnih tkivih. Ker je inzulin hormon, ki med drugim skrbi za zniževanje glukoze v krvi, je posledica njegovega nedelovanja povišana raven glukoze.

Vrste diabetesa

Podobno kot pri ljudeh, tudi pri živalih poznamo štiri tipe bolezni, od katerih pa se pri mačkah tipično pojavljata dva:

Velika večina mačk (približno 80%) zboli za sladkorno boleznijo tipa 2, kar je tip, ki je najpogostejši tudi pri ljudeh. Glavni dejavniki tveganja, ki lahko pripeljejo do te bolezni, so pri ljudeh in mačkah precej podobni: debelost, pomanjkanje fizične aktivnosti in nepravilna prehrana. Sladkorna bolezen tipa 2 nastane kot posledica neodzivnosti ciljnih tkiv na učinke hormona inzulina. V začetku bolezni trebušna slinavka odreagira tako, da izloča še višje koncentracije inzulina, če pa proces traja dlje časa, pa pride do izčrpanja trebušne slinavke in s tem do popolnega pomanjkanja inzulina. Osnova zdravljenja so dajanje inzulina, zmanjšanje telesne teže in ustrezna dieta.

Poleg tega tipa, se pri mačkah pojavlja še sladkorna bolezen, ki je posledica dajanja določenih zdravil (npr. kortikosteroidov, pripravkov za preprečevanje brejosti) ali nastane sekundarno zaradi določenih drugih bolezni (npr. vnetje trebušne slinavke, Cushingov sindrom, ki je posledica prevelikega izločanje hormona kortizola iz nadledvične žleze, akromegalija, ki je posledica prevelikega izločanja rastnega hormona in podobno). Zdravi se z injekcijami inzulina, poleg tega je potrebno ustrezno zdraviti tudi sočasno oz. primarno bolezen, ki je povzročila diabetes.

Kdo zboleva?

Diabetes skupaj s povečanim delovanjem ščitnice spada med najpogostejše hormonske bolezni mačk. Zbolijo predvsem srednje stare do starejše mačke, po navadi nad 6. Letom starosti, tipično pa so stare med 10 in 13 let. Samci obolevajo pogosteje. Pogosteje obolevajo notranje, neaktivne mačke, še posebej take s preveliko telesno težo. V nekaterih državah ugotavljajo tudi, da so določene pasme mačk bolj podvržene sladkorni bolezni; v ZDA naj bi tako pogosteje obolevale mačke pasem Maine Coon, domače dolgodlake mačke, ruska modra mačka in siamke.

Znaki diabetesa

Tipični znaki diabetesa, ki jih lastnik mačke najprej opazi, so povečana žeja in povečano uriniranje. Za mačje diabetike je značilna tudi izguba telesne teže ob povečanem apetitu. Lastniki lahko opazijo tudi, da muca preneha jesti, je depresivna, ima slabo kvaliteto dlake, lahko pa se pridružijo še drugi hujši sistemski klinični znaki.

Zdravljenje

Zdravljenje diabetesa pri mačkah mora vedno zajemati tri pristope: injekcije inzulina, ustrezna dieta in povečanje fizične aktivnosti. Posebej je treba poudariti, da je pri mački zaradi narave bolezni, s hitrim in agresivnim ukrepanjem, ki vodi v dober nadzor koncentracije glukoze, možno sladkorno bolezen celo pozdraviti.

Inzulin


V Sloveniji je trenutno edini registriran veterinarski inzulin Caninsulin®, ki ga je potrebno dajati dvakrat dnevno z vbrizgavanjem pod kožo. V zadnjih letih se je v strokovni literaturi pojavilo vse več podatkov, da lahko z drugimi inzulinskimi pripravki, sicer registriranimi za humano medicino, dosežemo dosti boljši nadzor nad sladkorno boleznijo in remisijo (ozdravitev) v bistveno večjem deležu zdravljenih živali.

Eden takih inzulinov, ki se pri nas dobi, je Lantus®. Pred kratkim je na tuja tržišča prišel posebej za mačke registriran inzulin ProZinc®, ki pa se ga v Sloveniji zaenkrat še ne dobi.

Pri veterinarju vas bodo tudi naučili, kako pripravite odmerek inzulina, kako ga pravilno vbrizgate živali in kako lahko sami doma merite glukozo. Postopke si lahko ogledate tudi v naših videovsebinah.

Caninsulin® shranjujte v hladilniku (ne na vratih hladilnika, kjer so velika nihanja temperature) in ga pred uporabo narahlo premešate.

Pri inzulinu, ki nekaj časa stoji v hladilniku, se na dnu stekleničke pojavi usedlina, ko pa ga premešate, pa postane moten, kar je lepo razvidno iz fotografije. V steklenički na vaši levi strani lahko vidite bistro tekočino nad belo usedlino, na desni strani pa je prikazano, kako inzulin izgleda potem, ko ga premešamo. Moten inzulin je normalen in ne pomeni, da je z njim kaj narobe.

Caninsulin je na voljo v koncentraciji 40 enot/ml, zato je za pravilno dajanje potrebno uporabljati pravilne inzulinske brizge, ki so namenjene izključno za uporabo pri Caninsulinu. Prepoznate jih po tem, da je 1-mililitrske brizga razdeljena na 40 enot oziroma pol-mililitrska brizga je razdeljena na 20 enot.

Inzulinske brizge, ki se uporabljajo za humani inzulin, so tipično razdeljene bodisi 100 enot na mililiter oziroma 50 enot na 0,5 ml.

Na sliki lahko vidite razliko med tremi brizgami, zgoraj brizga z iglo 50 enot/0,5 ml, na sredini brizga 100 enot/ml in na dnu brizga za aplikacijo Caninsulina 40 enot/ml.

Pri kupovanju inzulinskih brizg bodite pozorni, da ste dobili prave oziroma tiste, ki vam jih je predpisal veterinar. Pogost vzrok težav pri zdravljenju je namreč dajanje napačnega odmerka inzulina zaradi uporabe napačne brizge. Priporočljivo je, da na vsako kontrolo k veterinarju prinesete brizgo, ki jo uporabljate za injiciranje inzulina in jo veterinarju pokažete, še posebej, če ste pred kratkim nabavili novo zalogo.

Lantus® je na voljo v koncentraciji 100 enot/ml in je dobavljiv v obliki predpripravljenega inzulinskega peresa za avtomatsko injiciranje (za injiciranje ne potrebujemo posebej brizge in igle). Injekcijski peresnik lahko največ 4 tedne shranjujete na temperaturi do 30⁰C. Če spremeni barvo (inzulin postane moten), ga morate zamenjati.

Dieta
Mačke s sladkorno boleznijo potrebujejo posebno dietno prehrano, ki vsebuje večjo koncentracijo beljakovin in manj ogljikovih hidratov. Na tržišču so na voljo ustrezne diete različnih proizvajalcev. Izbrati je potrebno dieto, ki ima manj kot 15% energijske vrednosti iz ogljikovih hidratov in 40-60% iz beljakovin. Pri mačkah s preveliko telesno težo je nujno, da jim prilagodimo način hranjenja in dieto tako, da bodo počasi izgubile težo (vendar ne več kot 2% na teden). Hujšanje je eden pomembnih vidikov zdravljenja diabetesa in je nujno za dober nadzor bolezni oziroma ozdravitev.

Skupaj z inzulinom mora žival tudi dobiti obrok hrane. Priporočljivo je, da mački ponudite obroke, ki so količinsko in po sestavi vsakič enaki.

Pomemben vidik nadzora diabetesa je tudi redno merjenje glukoze doma. Za merjenje glukoze se uporabljajo humani ali veterinarski prenosni glukometri, ki v kapljice krvi hitro in natančno določijo nivo glukoze. Več si lahko preberete v članku Merjenje glukoze.

Komplikacije

Najnevarnejši zaplet zdravljenja diabetesa je hipoglikemija ali znižana koncentracija glukoze v krvi. Do tega po navadi pride, če živali injiciramo previsok odmerek inzulina, ki premočno zniža glukozo, žival ni pojedla ustrezne količine obroka ali pa se je potreba po količini inzulina znižala zato, ker je mačka šla v remisijo. Hipoglikemijo je potrebno takoj prepoznati in odreagirati, saj je lahko celo usodna za žival.

Znaki hipoglikemije pri mački so: nenormalen strah, skrivanje, odsoten pogled, razširjene zenice, opotekanje, oslabelost, tresenje glave ali celega telesa, trzanje, krči, koma. Včasih se zgodi, da mačke s hipoglikemijo globoko oziroma dolgo spijo in se jih iz spanca težko predrami.

V primeru, da sumite, da ima mačka hipoglikemijo, nemudoma ukrepajte – takoj naj dobi obrok hrane, če jo je sposobna zaužiti oziroma ji dlesni namažite z glukoznim sirupom ali gelom, ki je na voljo v lekarnah. Priporočljivo je, da imate katerega od takih pripravkov vedno pri sebi za nujno zdravljenje hipoglikemije. Uporabite pa lahko tudi drug vir sladkorja, na primer med ali marmelado. Veterinarja pokličete šele, ko ste živali nudili prvo pomoč, da se posvetujeta glede nadaljnjih odmerkov inzulina – tega bo namreč potrebno, vsaj začasno, zmanjšati. Nemudoma morate poiskati veterinarsko pomoč še v primeru, da dajanje glukozne raztopine ne privede do izboljšanja stanja živali.

Prognoza

Dobro nadzorovani diabetiki imajo zelo dobro prognozo in lahko živijo povsem kvalitetno življenje ter doživijo povsem primerljivo starost, kot njihovi zdravi vrstniki. Pri mačkah je v primeru hitrega in pravilnega zdravljenja, ki zajema vse potrebne ukrepe, možnost ozdravitve bolezni.

Nadaljujte z branjem