Brahicefalične pasme psov – vpliv slabe prehodnosti zgornjih dihal na zdravstveno stanje psa
Blog

Brahicefalične pasme psov – vpliv slabe prehodnosti zgornjih dihal na zdravstveno stanje psa

Vladimira Erjavec, 28. februarja, 2024

Na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani poteka raziskava, v kateri proučujemo vpliv zoženih zgornjih dihalnih poti pri brahicefaličnih psih na njihovo zdravje.

Glavni klinični znaki psov, ki trpijo za brahicefličnim znakom so glasno, oteženo dihanje, smrčanje, pogosto davljenje, nezmožnost fizičnih naporov in nezmožnost ohlajanja v vročih mesecih.

Več informacij o tej problematiki lahko najdete na naslednjih povezavah:

V eni od raziskav želimo ugotoviti, ali imajo psi brahicefaličnih pasem spremenjen proteom in metabolom. Metabolom predstavlja seznam vseh majhnih molekul v telesu psa, ki lahko ponudijo informacije o njegovem zdravju in presnovi, medtem ko je proteom obsega seznam vseh beljakovin v telesu psa, ki lahko vplivajo na njegovo rast, delovanje organov in splošno zdravje.


V raziskavo smo že vključili dovolj francoskih buldogov in bostonskih terierjev, potreujemo le še nekaj psičk mopsa. Če imate doma psičko pasme mops in bi jo želeli vključiti v raziskavo, vas vabimo, da nas kontaktirate na na el naslov vladimira.erjavec@vf.uni-lj.si ali nas pokličete po telefonu 01/477-9281.

Vašo psičko bomo klinično pogledali in ji odvzeli kri, ki jo bomo analizirali. Vaša psička bo imela brezplačen klinični pregled in vse laboratorijske preiskave.

Nadaljujte z branjem