Članki

Izcedek iz oči pri psu: kdaj k veterinarju?

Urša Ravnik, 3. julija, 2020

Izcedek iz oči je pogost pojav pri psih in včasih lastniki težko presodijo, kdaj morajo zaradi tega psa peljati na pregled k veterinarju. Morda bo odločitev lažja, če si pogledamo, kakšni tipi izcedka obstajajo in kateri so najpogostejši razlogi za njihov pojav.

Zdravo oko ves čas proizvaja solze, ki so bistvenega pomena za prehrano in zaščito roženice

Solze potem odtečejo skozi solzni kanal, katerega odprtini se nahajata v notranjem očesnem kotu, v nos ali žrelo. Blago prelivanje solz preko roba veke je lahko normalno – v tem primeru je izcedek voden, ga je malo, ko se posuši, nastanejo ‘zaspančki’ v notranjem očesnem kotu, ki so običajno rjavkaste barve.

Nekatere pasme imajo obilnejši izcedek iz oči

Nekatere pasme imajo obilnejši izcedek iz oči, ki pa je še vedno normalen, če je voden in ga ne spremlja rdeče oko, pripiranje vek ali drgnjenje po očeh. To so predvsem brahicefalične pasme, ki imajo kratek gobec in nekoliko izbuljene oči, zato je pri njih anatomija solznih kanalov spremenjena. Pri nekaterih pasmah pa so posledice običajnega izcedka bolj vidne in lahko moteče za lastnika. Tu gre za t.i. tear staining syndrome (zabarvanost dlake pod očesom zaradi solz) in je izražen pri maltežanih, pudljih in drugih, predvsem majhnih pasmah s svetlejšo dlako.

Pri kakršnem koli izcedku svetujemo pregled pri veterinarju

Pri kakršnem koli izcedku svetujemo pregled pri veterinarju, ki bo na osnovi videnega presodil, ali gre za fiziološki izcedek in seznanil lastnika zgolj s higienskimi ukrepi, ki so pri tem pomembni, ali pa je izcedek simptom bolezni. Vsekakor pa je k veterinarju potrebno, če je izcedek rumeno – zelen, krvavkast, vlecljiv, obilen, smrdeč, je nastal zelo nenadno, ali pa ga spremljajo rdeče oko, pripiranje ali popolnoma zaprte veke, drgnjenje oči s taco ali ob tla, predmete, slabo splošno počutje živali.

V teh primerih je najverjetneje izcedek posledica bolezni oči ali sistemske bolezni. Najpogostejši razlogi za nastanek izcedka pri psih so konjunktivitis (vnetje očesnih veznic), ki je lahko posledica alergijskih stanj, izpostavljenosti toksinom, prahu, lahko je virusni, bakterijski, parazitarni, imunsko pogojeni, … V teh primerih izcedek spremlja vnetje veznic, kar lastnik vidi kot pordelost veznice, če izviha spodnjo veko, izrazito je lahko pordela tudi veznica tretje veke.

Tujek in/ali poškodba roženice

Tujek in/ali poškodba roženice je zelo pogost vzrok za izcedek pri psu, na to smo posebej pozorni, če gre za nenaden, enostranski pojav izcedka z znaki bolečine.

Entropij in nepravilna rast trepalnic

Entropij in nepravilna rast trepalnic v začetku privedeta do pojačanega vodenega izcedka zaradi kroničnega draženja roženice, lahko pa povzročita tudi poškodbo roženice, kjer se izcedek lahko spremeni v gostega, rumenega, spremlja ga tudi mežikanje in bolečina.

Keratoconjunktivitis sicca (KCS)

Keratoconjunktivitis sicca (KCS) je pogosta očesna bolezen psov, ki se običajno pojavi pri srednje starih do starih psih. Kadar pa KCS nastane kot posledica uporabe določenih zdravil, npr sistemskih antibiotikov, ali kot posledica poškodbe, pa se seveda lahko pojavi tudi pri mlajših. Pri tej bolezni gre za zmanjšano produkcijo solz, vendar samo srednjega, vodnega sloja, medtem ko je proizvodnja lipidnega in mucinskega sloja nespremenjena. Zato se pojavi zelo tipičen, gost, vlecljiv izcedek, ki se ne nabira samo v notranjem očesnem kotu, ampak se lepi na roženico. Če tak izcedek zmešamo z vodo, se utekočini, nastanejo namreč solze, ki so tekoče.

Seveda se izcedek iz oči lahko pojavi pri vrsti različnih bolezni, ne samo očesnih, kot so zgoraj naštete, ampak kot del sistemske bolezni (npr. pasja kuga) ali bolezni zgornjih dihal, kjer ga spremlja tudi izcedek iz nosu, kihanje, … Tudi zato je pomembno, da v primeru izcedka iz oči psa peljete na pregled. Osnovni oftalmološki pregled bo naredil vaš veterinar, ki bo tudi prepoznal, ali gre za bolezen oči ali se je izcedek pojavil v sklopu druge bolezni. V primeru kompleksnejše oftalmološke bolezni pa vas bo referiral k specialistu oftalmologu.

Kot velja za vse bolezni, odsvetujemo samozdravljenje z zdravili, ki jih imate doma (izjema so umetne solze, z njimi ne morete narediti nobene škode), še posebej, če imate zdravila, ki ste jih dobili zase. Zdravljenje bolezni oči pri ljudeh se lahko bistveno razlikuje od zdravljenja pri psih, saj je vzrok bolezni glede na življenjski slog in povzročitelje različen, zato lahko s svojimi zdravili zelo poslabšate stanje na očeh pri svojem psu.

Prav tako odsvetujemo uporabo specializiranih šamponov, kapljic in prehranskih dodatkov, ki jih lahko kupite v trgovini za male živali z namenom odstranjevanja zabarvanosti dlake pod očmi. Nekateri med njimi so lahko agresivni do oči ali kože, v prehranskih dodatkih pa so se znašli celo antibiotiki, ki naj bi pripomogli k bolj beli dlaki.

Prispevek je informativne narave. V primeru težav z živaljo nujno kontaktirajte veterinarja.

Nadaljujte z branjem