Članki

Katarakta ali siva mrena pri psih

Tadej Zemljič, 26. julija, 2017

Katarakta (siva mrena) je zelo pogosta posledica sladkorne bolezni pri psih. V pribižno polovici primerov se katarakta pojavi v roku pol leta po postavitvi diagnoze in v približno treh četrtinah v roku enega leta. Katarakta se tipično pojavi in napreduje hitro – v roku nekaj tednov ali celo dni – in se lahko pojavi tudi pri živalih z dobro nadzorovanim diabetesom. 
 
Katarakta se izraža s pojavom sivine v očeh, v napredovanih stadijih se pojavijo tudi težave z vidom oz. slepota. Pojav in razvoj katarakte pri sladkorni bolezni tipično spremlja vnetje oči, zato se okrog oči pojavi rdečina, izcedek in celo pripiranje oči ali mežikanje.
 
Edino učinkovito zdravljenje je operativno in sicer odstranitev motne lečne substance s fakoemulzifikacijo (fakoemulzifikatorjem) ter vstavitev umetne (intraokularne) leče. Uspešnost posega je večja ob zgodnji intervenciji, saj lahko zaradi spremljajočega vnetja pride do nepopravljivih (ireverzibilnih) komplikacij. Zato je ključnega pomena zgodnje odkrivanje bolezni, torej pregled pri veterinarju čim prej po pojavu sprememb na očeh, tudi v primeru ko kuža še ne kaže znakov slepote ali očitnega vnetja oči. Potrebno je ustrezno zdravljenje spremljajočih očesnih bolezenskih znakov z zdravili, in predvsem pravočasna napotitev na poseg k očesnemu specialistu.
 
Ker je zelo verjetno, da bo vaš kuža v primeru sladkorne bolezni prej ali slej dobil katarakto, je smiselno, da se o operativnem posegu posvetujete že kmalu po postavitvi diagnoze, po možnosti še pred pojavom katarakte same. 
 
Prispevek je informativne narave. V primeru težav z živaljo nujno kontaktirajte veterinarja.

Foto: Tadej Zemljič, dr. vet. med., Dipl. ECVO

Nadaljujte z branjem