Maček Brin in megakolon
Članki

Pacient meseca: maček Brin in megakolon

Slavko Milojčič, 10. oktobra, 2023

Tokratni pacient meseca je 10 let star maček Brin, birmanske pasme, pri katerem smo odstranili debelo črevo zaradi ekstremne razširjenosti in posledičnega zaprtja (t.i. megakolon).

Kaj je megakolon?

Gre za stanje resne zaprtosti zaradi prekomerno razširjenega debelega črevesja, ki se zaradi trajanja progresivno širi in nato ne krči več. Klinični znaki so zaprtje, potrtost, neješčnost, bruhanje, lahko tudi slinjenje in predvsem boleč trebuh. Obolenju so podvržene starejše mačke, lahko pa zbolijo tudi mlajše odrasle mačke. Obolenje je lahko primarno, kjer je vzrok neznan (idiopatski megakolon), lahko je pa pridobljeno zaradi drugih težav. To so na primernovotvorbe v prebavilih ali blizu njih, tujki v prebavilih, ortopedske težave – boleča hrbtenica in/ali medenica, preozek medenični prehod zaradi stare poškodbe.

Kako ga odkrijemo?

V primeru, ko je debelo črevo že ekstremno razširjeno, ga lahko odkrijemo že s tipanjem trebuha na kliničnem pregledu. Diagnozo potrdimo z rentgenskim slikanjem, kjer vidimo močno razširjeno debelo črevo z večjo količino blata. Poleg rentgenske diagnostike si pomagamo še z anamnezo ter temeljitim kliničnim pregledom. Za izključevanje potencialnih drugih vzrokov obolenja je včasih na mestu tudi dodatna slikovna diagnostika (ultrazvok, računalniška tomografija). 

Rentgenska slika megakolona

Slika 1: Rentgenska slika megakolona, arhiv KMŽ

Brin je težave z blatenjem imel že dlje časa, letos spomladi pa se je stanje bistveno poslabšalo. Blatil ni več dni skupaj, pojavilo se je tudi bruhanje ter neješčnost. Po opravljenem rentgenskem slikanju trebuha smo postavili dokončno diagnozo. Konzervativna terapija z odvajali in prilagojeno prehrano, bogato z vlakninami, na žalost ni več pomagala. Potreboval je tudi klistir v splošni anesteziji.

Ker je na kliničnem pregledu Brin kazal znake bolečine v hrbtno-medeničnem področju, je pred predvidenim posegom obiskal še ortopeda in opravil CT preiskavo hrbtenice in trebuha. Pri tem nismo ugotovili težav, ki bi jih bilo potrebno nasloviti posebej, tako smo zaključili, da gre za primarni megakolon.

S kirurškim posegom smo Brinu odstranili skoraj celotno debelo črevo. Po posegu je hitro okreval in prebavnih motenj po operaciji k sreči ni imel dolgo (nekateri imajo lahko doživljenjsko drisko ali zelo mehko blato). Veseli smo bili, ko smo na kontrolnem pregledu po skoraj dveh mesecih slišali, da Brin brez težav blati in se počuti odlično. Bravo, Brin!

Nadaljujte z branjem