post pred anestezijo
Članki

Post pred anestezijo

Alenka Seliškar, 13. junija, 2023

Post pred anestezijo je eden izmed načinov, s katerim se med anestezijo skušamo izogniti aspiraciji želodčne vsebine. To je posledica gastroezofagealnega refluksa, bruhanja in/ali regurgitacije želodčne vsebine. Zdravi odrasli psi in mačke lahko zaužijejo polovični obrok lahko prebavljive hrane najkasneje 3 do 4 ure pred anestezijo. Vodo in bistro tekočino lahko pijejo do anestezije, kar velja za večino posegov. Psov in mačk, mlajši od osmih tednov in tistih, ki tehtajo manj kot dva kilograma, ne postimo več več kot eno do dve uri zaradi visokega tveganja za hipoglikemijo.

V nadaljevanju posredujemo navodila, kako in kdaj hraniti žival, ki je naročena na poseg v splošni anesteziji. Svetujemo, da se v primeru dvomov ali vprašanj v zvezi s pripravo vaše živali na poseg, obrnete na lečečega veterinarja ali na anestezista, ki bo vašo žival anesteziral.

Post pred anestezijo

Psi in mačke lahko pijejo vodo do anestezije. Hrana:

  • Sesni mladiči lahko sesajo pri materi do anestezije;
  • Mladiči do 16. tedna starosti in psi lažji od 2 kg lahko jedo do 2 uri pred posegom oz. naj zadnji, polovični, obrok hrane zaužijejo doma pred odhodom na kliniko. S seboj prinesite manjši obrok hrane, na katero je žival navajena, saj jo bomo kmalu po prebujanju iz anestezije že nahranili;
  • Odrasli psi in mačke lahko zadnji, polovični, obrok lažje prebavljive hrane (kuhana ali konzervirana hrana) zaužijejo 3 do 4 ure pred anestezijo. Če so naročeni na poseg zjutraj, naj zaužijejo zadnji poln obrok hrane prejšnji večer.

Posebnosti

Gastroskopija: vsaj 12 ur pred posegom živali ne smejo jesti (mehka hrana do 17. ure prejšnji dan, če so zjutraj naročeni na poseg), zvečer lahko dobijo samo zdravila, če so bila živali že prej predpisana. Kolonoskopija: obvezna hospitalizacija 2 dni pred posegom; živali so na tekoči dieti +/- infuziji +/- zdravilih (odredi veterinar, ki izvaja kolonoskopijo v dogovoru s hospitalnim veterinarjem). Živali z megaezofagusom: vsaj 12 ur pred posegom ne smejo jesti, zvečer lahko dobijo samo zdravila. Brahicefaliki (kratkogobčni psi) pred operacijo zgornjih dihalnih poti (korekcija nosnic in krajšanje mehkega neba): vsaj 12 ur pred posegom ne smejo jesti (hrana do 17. ure prejšnji dan, če so zjutraj naročeni na poseg), zvečer lahko dobijo samo zdravila, če so bila živali že prej predpisana.

Zdravila

Praviloma živali doma zaužijejo zdravila zjutraj pred posegom po predpisanem režimu dajanja, lahko z majhno količino hrane – žlico mehke hrane (npr. analgetiki, antibiotiki, antiepileptiki, gastroprotektivi, antiemetiki, zdravila za ščitnico, Edemid, Vetmedin, idr.) Najmanj en dan pred posegom je potrebno ukiniti zdravila, ki znižujejo krvni tlak (inhibitorji angiotenzinske konvertaze), npr. ramipril (Tritace), enalapril idr. Za vsa ostala zdravila se prej posvetujte z anestezistom.

Posvet pri anestezistu pred anestezijo

Vašo žival bo na dan posega pred anestezijo pregledal anestezist, vam pojasnil postopek in vas seznanil z anestezijskim tveganjem. Če vaša žival spada med tiste, pri katerih je anestezijsko tveganje višje (npr. starejše živali s pridruženimi kroničnimi boleznimi srca, pljuč, ledvic, napredovala rakava bolezen, endokrinološke bolezni kot so npr. sladkorna bolezen, hiperadrenokorticizem – Cushingova bolezen, povečano delovanje ščitnice – hipertireoidizem idr.), priporočamo predhodni posvet pri anestezistu v triažni ambulanti (naročite se preko recepcije). Če vas je na našo kliniko napotil vaš veterinar, prosimo, da na posvet prinesete morebitne izvide krvi, urina ali drugih preiskav, ki so bile opravljene v zadnjem mesecu pred planiranim posegom v anesteziji.

Nadaljujte z branjem