Članki

Psička Pika s kontinuiranim merilcem krvnega sladkorja

Darja Pavlin, 5. decembra, 2018

Pika je eden prvih psov v Sloveniji, ki smo ji vstavili kontinuirani merilec krvnega sladkorja. Namesto vsakodnevnega večkratnega pikanja ušes, bodo njeni lastniki v naslednjih dveh tednih kadarkoli samo približali čitalec merilcu, ki ga ima vstavljenega na vihru, in na ta način takoj izvedeli koncentracijo njene glukoze, kar je nujno za dober nadzor sladkorne bolezni.

Sistem za neprekinjeno merjenje glukoze meri koncentracijo glukoze v podkožnem tkivu z uporabo majhne, fleksibilne sonde. Sondo se vnese v podkožje in poveže s snemalno napravo, ki je pritrjena na žival. Ta beleži koncentracijo glukoze v zunajceličnih tekočinah vsakih 5 minut. Podatki se prenesejo s snemalne naprave na mobilno napravo, iz teh podatkov pa pridobimo zelo natančne podatke o dnevnih spremembah v koncentraciji glukoze v krvi.

Za vsakega lastnika živali s sladkorno boleznijo je zelo priporočljivo, da se nauči samostojnega merjenja koncentracije glukoze v krvi. Merjenje glukoze v domačem okolju ima kar nekaj prednosti pred merjenjem pri veterinarju. Meritve se lahko opravijo večkrat dnevno, poleg tega so rezultati bolj realni, saj se izognemo vplivu stresa med obiskom pri veterinarju. Stres, predvsem pri mačkah, lahko začasno precej poviša koncentracijo glukoze v krvi, zato so rezultati izmerjeni v veterinarski ambulanti lahko nezanesljivi. Glukozo ponavadi merimo v kapljici krvi z avtomatskim glukometrom, podobno kot pri ljudeh. Kapljico za merjenje glukoze lahko pridobimo bodisi na uhlju, blazinici ali ustni sluznici.

Možnost kontinuiranega merjenja glukoze je trenutno omejena na referenčne endokrinološke klinike in za hospitalno rabo pri kritičnih pacientih. V Sloveniji še ni na voljo za vsesplošno uporabo.

Nadaljujte z branjem