Članki

Slabo vreme: trije nasveti za odganjanje dolgčasa pri psu

Zina Jakovljevič, 28. marca, 2018

Za vas smo pripravili tri zanimive predloge, kako popestriti vse slabe dni in v dobro voljo spraviti sebe in svojega najboljšega prijatelja.

1. Pasji nos je vsemu kos

Ste vedeli, da je primarno čutilo, skozi katerega psi dojemajo svet ravno njihov nos? Z vohom psi iz svoje okolice razberejo marsikaj, zato je pomembno, da jim omogočimo raziskovanje in pa tudi usmerjeno aktivnost, ki vključuje – vohljanje. Ena izmed možnosti je, da v prostoru svojemu psu skrijete hrano ali najljubšo igračko. Medtem naj kuža počaka v drugem prostoru- na ta način lahko vadite tudi samokontrolo. Začnite z zelo enostavnimi izzivi, ki jih počasi stopnjujte. Druga možnost je iskanje hrane iz žepkov in igrač, ki so namenjene ravno tej dejavnosti- hrano pa lahko tudi preprosto raztresete po travi.

2. Zabavni triki

Zagotovo ste že kdaj videli psa, ki je obvladal marsikateri, tudi uporaben, pasji trik. Brisanje tačk v predpražnik, prižiganje in ugašanje luči ter pokrivanje z odejo so le nekateri izmed pestrega nabora zabavnih vaj, ki ne bodo le popestrile vašega življenja, pač pa bodo tudi izboljšale vez med vami in psom ter vam ponudile edinstven vpogled v pasji način razmišljanja. Uporabite različne tehnike učenja od oblikovanja pa do tarčenja ter se zabavajte in pilite vaše in pasje spretnosti. Kar nekaj trikov je uporabnih tudi za razgibavanje psa, kar v splošnem pripomore k gibljivosti, zmanjša možnost poškodb in prispeva k lažji rehabilitaciji v primeru le-teh. Več o pasjem fitnesu si lahko preberete tudi v našem članku.

3. Pasji bonbončki

Če je hrana čisto vsak dan le postrežena v skledi, zagotovo izgubi nekaj čara. Saj veste kako kulinarični mojstri vedno poudarjajo, da hrana ne sme biti le navada, pač pa doživetje. Tudi našim psom je všeč, če se morajo za hrano kdaj malenkost bolj potruditi. Eden izmed enostavnejših načinov za to so pasji bonbončki. Briketke zavijte v časopisni papir, z njimi napolnite plastenke, zavijte jih v brisačo ali pa z njimi napolnite papirnate rolice – vse skupaj zmešajte v kartonasti škatli in pustite psu, da uživa ob odvijanju in cefranju papirja.

Ob vsem tem ne pozabite, da morate vaje vedno prilagoditi sposobnostim posameznega psa. Tako kot moramo tudi mi krepiti svoje miselne in gibalne sposobnosti, morajo tudi psi postopoma razvijati svojo spretnost. Zato vedno poskrbite za varnost in na začetku ne postavljajte prezahtevnih izzivov – učenje je vedno bolj zabavno, če smo pri njem uspešni!

Fotografija: Blaž Košak (Blayo San)
Originalni članek si lahko preberete tudi na facebook strani Kinološkega društva Ljubljana.

Nadaljujte z branjem