Članki

Sterilizacija – kaj lahko pričakujem na dan posega?

Tanja Plavec, 26. aprila, 2018

V spomladanskem in jesenskem času, ko na kliniki poteka pedagoški proces v sklopu predmetov Kirurgija in oftalmologija ter Kirurški praktikum, pri teh predmetih izvajamo posege sterilizacij in kastracij. Te vaje potekajo od marca do maja in od oktobra do decembra.

Kaj pa lahko pričakujete, če se za tak poseg odločite?

Predvsem lahko pričakujete, da bodo pri obravnavi, tako kot običajno, ves čas prisotni študenti. Sodelujejo pri sprejemu, pri anestezijskem pregledu, pri pripravi na anestezijo in kirurškem posegu. Kirurški poseg sicer izvajamo usposobljeni veterinarji, študenti pri posegu pomagajo in ga ne izvajajo samostojno. Pričakujete lahko tudi, da bo poseg cenejši kot izven procesa organiziranih vaj, vendar tudi to, da ga izvajamo samo na določene dni v omenjenih mesecih, in da je včasih potrebno kar nekaj časa, da pridete na vrsto.

Pa si poglejmo, kako je to potekalo pri resasti jazbečarki Betty. Betty je lastnik zjutraj pripeljal na kirurški poseg in s pomočjo anestezistke izpolnil anestezijski vprašalnik. Potem je anestezistka psičko Betty pogledala in študentka Ana ji je odvzela kri in vstavila kanilo v žilo. Betty je dobila zdravilo proti bolečinam.

Ko smo iz laboratorija prejeli izvide krvnih preiskav, smo Betty uvedli v splošno anestezijo, ji v sapnik vstavili tubus (za dovajanje mešanice hlapnega anestetika, zraka in kisika) ter pripravili kirurško polje. To so naši študenti na dosedenjih vajah že dodobra osvojili in pod nadzorom asistenta Jurija Žela je bilo polje hitro pripravljeno.

Betty smo prestavili v operacijsko sobo, še enkrat razkužili kirurško polje in pričeli s posegom.

Kirurški poseg je potekal brez težav. Hvaležni smo, da imamo velikokrat na voljo pomoč naših študentov, ki pri posegih asistirajo. Po koncu posega smo na rano namestili zaščitno nalepko in Betty premestili v prostor za prebujanje.


Študentka Ana nadzoruje pacientkino prebujanje iz anestezije

Že kmalu po koncu anestezije se je Betty zadovoljno pretegovala. Ker je bila navihana in si je hotela sama odstraniti kanilo (po kateri pa je do odpusta še morala dobivati tekočine v žilo), je takoj dobila tudi zaščitni ovratnik.

Čez kakšno uro je odšla na sprehod, opravila svojo potrebo, potem pa do popoldneva počakala na odhod domov. Da bi bilo čakanje lažje, je vmes tudi malo prigriznila.

Lastnik poroča, da je Betty doma zadovoljna in dobro okreva, kar je razvidno tudi iz naslovne fotografije.

Fotografije: Tanja Plavec in Jurij Žel

Nadaljujte z branjem