Članki

Ustna higiena psov in mačk

Matic Pavlica, 8. maja, 2018

Parodontalna bolezen je kronično vnetje obzobnih tkiv, ki vodi k umiku dlesni, nastanku obzobnih žepov, majavosti in izgubi zob. Parodontalna bolezen lahko vpliva tudi na splošno zdravje, saj preko kronične parodontalne rane v krvni obtok vdrejo številni mikrobi in vnetni mediatorji ter tako dosežejo oddaljene organe. Posledično je bolezen neposredno povezana s tveganjem za nastanek drugih bolezni. Parodontalna bolezen prizadene predvsem starejše pse manjših pasem in večino mačk, pojavlja pa se tudi pri večjih in mlajših psih. Parodontalno bolezen povzročajo bakterije v zobnih oblogah. Zobne obloge začnejo nastajati že nekaj minut po čiščenju zob, in če oblog ne odstranjujemo redno, nastane zrel biofilm, ki bakterije ščiti pred odgovorom organizma in dostopom zunanjih snovi (na primer antibiotikov). Kasneje zobne obloge mineralizirajo, kar le še potencira naseljevanje patogenih bakterij.

Zato je zelo pomembna redna ustna higiena, kar pri psih in mačkah še vedno predstavlja vsakodnevno čiščenje zob z zobno ščetko in pasto. Ščetka naj bo mehka (otroška), zobna pasta pa mora biti živalska, saj živali človeške paste ne izpljunejo, ta pa je lahko za njih strupena. Zobe začnemo ščetkati čimprej v življenju živali, za vsako stran čeljusti pa si vzamemo od 30 do 60 sekund. Zobe čistimo tako, da dvignemo ustnico in na zgornji čeljusti ščetkamo od zgoraj – navzdol, na spodnji pa od spodaj – navzgor. Ščetkamo samo zunanjo stran zob, saj higieno na notranji strani opravi žival sama z jezikom. Pogosto se zgodi, da živali slabo tolerirajo ščetkanje. Takrat je zelo pomembno, da imate veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti. V takih primerih skušajte ščetkanje zob vključiti v igro, kjer žival na koncu dobi nagrado. Začnite tudi na manj občutljivih mestih kot so zadnji zobje na zgornji čeljusti. Na začetku si za celotno ščetkanje zob vzemite 15 do 20 sekund, nato pa poskusite ta čas podaljševati. Skupaj s ščetko velja uporabiti živalsko zobno pasto, s katero boste »ubili dve muhi na en mah«, saj je za žival prijetnega okusa, zato bo ščetkanje lažje in učinkovitejše.

Pogosto pa se zgodi, da »domača« ustna higiena ne zadostuje. V takem primeru je potrebno opraviti profesionalno ustno higieno, za kar bomo poskrbeli v stomatološki ordinaciji Klinike za male živali, kjer smo vam na voljo za kakršnakoli dodatna vprašanja glede ustne higiene in bolezni zob ter dlesni.

Da ovržemo rek “kovačeva kobila je zmeraj bosa”, boste v spodnjem videu videli, kako si 11 let star srednji koder ščetka zobe (z zelo majhno pomočjo lastnikov – veterinarskih stomatologov).

Video: KMŽ

Nadaljujte z branjem