Članki

Veterinarsko krvodajalstvo v Sloveniji

Darja Pavlin, 7. januarja, 2020

V Sloveniji se veterinarji za male živali vedno pogosteje srečujemo s pacienti, ki potrebujejo transfuzijo in transfuzijska medicina je postala del našega vsakdanjika. Žal v Sloveniji ni veterinarske krvne banke in nobena od klinik oziroma ambulant nima stalne zaloge krvi. Ne glede na precejšnje potrebe po krvi za transfuzijo psov in mačk bi ustrezna priprava, obdelava in hranjenje krvi v okviru krvne banke predstavljala resnično visoke stroške in posledično bi cena ene enote take krvi dosegala tudi nekaj sto evrov.

Zaradi tega smo v Sloveniji leta 2018 v sodelovanju z Veterinarsko zbornico Slovenije ustanovili spletni portal pasjih in mačjih krvodajalcev tackadaruje.si. Ideja je bila, da se ustanovi mreža krvodajalcev po celi Sloveniji na ta način, da bi vsaka ambulanta, ki je članica spletnega portala, imela dostop do večih testiranih krvodajalcev v svojem lokalnem okolju. Vse živali, ki so vpisane v spletno bazo, imajo testirano krvno skupino, tako da lahko veterinar, ki potrebuje kri, vedno najde najbolj primernega krvodajalca za svojega pacienta. Pacienti tipično potrebujejo kri v najkrajšem možnem času, saj gre v večini primerov za urgentne situacije, kadarkoli podnevi in ponoči, med vikendi, prazniki… zato je nujno, da je v bazo vpisanih čim več živali, saj se vsak skrbnik s svojo živaljo ne more nemudoma odzvati v vsakem trenutku dneva.

Kako lahko svojo žival (psa ali mačko) vpišete med krvodajalce?

Na spletni strani tackadaruje.si kliknete na veliki rdeči zavihek “Prijava Krvodajalca“, ki se nahaja na vrhu strani.

Odpro se vam bo okno, v katerega boste vpisali kontaktne podatke in podatke o živali.

Zadnje vprašanje na tej strani bo, ali ima vaša žival krvno skupino že določeno ali ne. Po potrditvi odgovora boste morali izbrati veterinarsko ambulanto kjer ste že testirali vašo žival oziroma tisto, v kateri želite izvesti testiranje. V kolikor pes ali mačka še nima določene krvne skupine, lahko tu seveda izberete svojega veterinarja ali sebi najbližjo ambulanto, saj je testiranje načeloma možno izvesti kjerkoli. Potrdite še, da se strinjate s pogoji in oddate prijavo s klikom na gumb “Prijava”. Vse na novo vpisane krvodajalce administratorji strani preverijo in v najkrajšem možnem času obvestijo vašo ambulanto, da želite pri njih izvesti testiranje krvne skupine za vpis v bazo. Za vas je to seveda zastonj, saj stroške testiranja in vzdrževanja baze krije Veterinarska zbornica Slovenije. Administratorji pošljejo vaše kontaktne podatke želeni ambulanti, ki vas potem kontaktira in se z vami direktno dogovori za ustrezen termin. Ko je krvna skupina določena, ambulanta javi rezultat nazaj na portal in administrator vpiše rezultat in s tem aktivira krvodajalca.

Krvodajalci so razdeljeni po geografskih področjih Slovenije, tako da lahko veterinar v vsakem trenutku najde tistega, ki mu je najbližje. Ko je krvodajalec v bazi enkrat aktiviran, je na voljo vsem veterinarskim uporabnikom baze na določenem geografskem področju in ne le svoji primarni ambulanti. Ne glede na to, da je v bazo vpisanih že več kot 100 živali, se še vedno srečujemo z občasnimi težavami pri iskanju krvi, saj seveda ne moremo pričakovati, da je vsak skrbnik na voljo vsak trenutek. Zato bi bilo zelo zaželeno, da bi se v bazo vpisalo čim več živali s celotnega področja Slovenije, predvsem pa nam manjka mačjih krvodajalcev. Baza je organizirana tako, da ne pride do prepogostih odvzemov pri posamezni živali – po tem, ko je enkrat daroval kri, se ga “zaklene” za nove odvzeme krvi za naslednje 3 mesece.

Kakšna je vloga veterinarjev pri vzpostavitvi učinkovite mreže pasjih in mačjih krvodajalcev?

Celotno prizadevanje za organizacijo učinkovite mreže sloni predvsem na povsem prostovoljnem delu peščice entuziastov. Trudimo se rekrutirati čim več potencialnih krvodajalcev z raznimi akcijami osveščanja, izobraževanji veterinarjev, pozivi kolegom. Še vedno pa ostane en del izvedbe na plečih veterinarskih ambulant, ki morajo fizično izvesti testiranja krvnih skupin in nam sporočiti rezultate. Teste za krvne skupine veterinarjem donira Veterinarska zbornica, tako da neposrednih materialnih stroškov nimajo. Tu se dejansko srečujemo s kar pogostimi težavami, ker so nekatere veterinarske ambulante neodzivne in po posredovanju kontaktnih podatkov potencialnih krvodajalcev teh ne pokličejo in ne izvedejo testiranja. Na tem mestu lepo prosimo kolege veterinarje, naj se odzovejo na naše prošnje in v doglednem času izvedejo testiranja ter nam po elektronski pošti sporočijo podatke, saj v naših arhivih čaka kar precej potencialnih dajalcev, ki jih ne moremo aktivirati. Apeliramo na kolege po celi Sloveniji, da nam pridejo nasproti, se pridružijo bazi in občasno darujejo tistih nekaj minut svojega časa za določitev krvne skupine posameznih donorjev za vzpostavitev funkcionalne mreže krvodajalcev. Tudi če morda do sedaj še niste potrebovali krvodajalca, ga slej kot prej zagotovo boste v urgentni situaciji, ko ne bo časa, da pacienta referirate ali iščete ustreznega donorja med zdravimi pacienti. In v taki situaciji bo portal tackadaruje.si nepogrešljiv.

Na koncu bi radi še enkrat poudarili, da na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete nimamo stalne zaloge krvi in za vsakega pacienta posebej kličemo krvodajalca preko portala TačkaDaruje, tako kot to lahko naredi katerakoli veterinarska ambulanta v Sloveniji. Če boste kot lastnik živali kdaj potrebovali transfuzijo za svojega psa ali mačko, lahko sugerirate svojemu veterinarju, naj se poveže s portalom (v kolikor še ni), ker bo tako najlažje našel ustreznega preverjenega donorja. Pri nas na kliniki ni možno dobiti »vrečke krvi« kar tako, ker nimamo krvne banke, tudi če vas vaš veterinar pošlje ponjo. Poleg tega je na naši kliniki možno izvesti samo kompletno transfuzijo – torej, odvzem krvi dajalcu in aplikacija krvi pacientu, ki jo potrebuje. Na kliniki ne izvajamo odvzema krvi za druge ambulante na način, da bi našli dajalca, odvzeli kri in kri predali skrbniku živali, da jo nese k svojemu primarnemu veterinarju, ki bo potem to kri apliciral pacientu. Razlog za to je zagotavljanje ustreznega skladiščenja in aplikacije krvi, saj lahko z neustreznimi pogoji transporta (npr. previsoka ali prenizka temperatura, kontaminacija krvi) ali nepravilno izvedeno aplikacijo prejemniku transfuzije resno škodujemo in s tem, ko gre kri enkrat od nas, nimamo več nadzora nad ustreznimi pogoji izvedbe transfuzije.

Nadaljujte z branjem