Zastrupitev s polžjim strupom in organofosfati
Članki

Zastrupitev s polžjim strupom in organofosfati

Alenka Seliškar, 4. maja, 2015

Pomlad se je razcvetela, vrtičkanje prav tako, in vrtni polži, s hiško ali brez, so se podali na sadike nadobudnih pridelovalcev zelenjave, ki se neželenih jedcev rastlinic želijo ubraniti s posipanjem raznih strupov po vrtu. V Sloveniji se na večini vrtov, žal še vedno, uporablja kar nekaj človeku in živalim nevarnih strupov proti polžem (karbamati in metaldehid), ki vse prevečkrat končajo v želodcu štirinožnih kosmatincev, najpogosteje psov. Mačke so na srečo bolj izbirčne in se redkeje zastrupijo s strupom za polže. V prispevku so opisani najpogostejši strupi proti polžem, mehanizem toksičnosti in klinični znaki zastrupitve pri psih in mačkah, laboratorijska diagnostika in zdravljenje.

Zastrupitev z metiokarbom (karbamati)

Vir

Sredstvo za zatiranje polžev in bramorjev (Mesurol granulat – modro obarvane granule), sredstvo za tretiranje koruze (Mesurol FS 500). Obstajajo tudi moluskocidi s kombinacijo metiokarba in metaldehida.

Mehanizem toksičnosti

Je enak kot pri organofosfatih. Vezava karbamata na acetilholinesterazo je manj stabilna kot pri organofosfatih, zato se ta spontano odpušča z acetilholinesteraze, kar pomeni, da učinkuje bistveno manj časa kot organofosfati in zdravljenje s pralidoksimom ni potrebno.

Klinična slika

Znaki zastrupitve se pojavijo 30 minut do 3 ure po zaužitju strupa. Okrevanje traja 1 do 2 dni. Klinični znaki pri blagi zastrupitvi: slinjenje, bronhialna hipersekrecija, ataksija, driska, zoženi zenici, mišične fascikulacije, tresenje in trzanje, slabotnost, preobčutljivost na dotik, povišana telesna temperatura, nemirnost, uhajanje urina. Klinični znaki pri hudi zastrupitvi: kolaps, upočasnjen srčni utrip, zavora dihanja, krči, modrikaste sluznice, koma. Sekundarna miopatija po okrevanju je redka. Karbamati ne povzročijo zakasnele nevropatije.

Laboratorijska diagnostika

Nespecifično zvečanje hematokrita, aktivnosti encimov AST, CPK, amilaze.

Zdravljenje

 • Indukcija bruhanja ali gastrična lavaža do 2 uri po zaužitju strupa, nato aplikacija adsorbensa.
 • Simptomatsko zdravljenje (uravnavanje telesne temperature, hidracije, elektrolitskega ravnovesja).
 • Protistrup je atropin.

Kontraindicirana zdravila

 • Fenotiazini (npr. acepromazin) in sukcinilholin ojačajo toksične učinke organofosfatov.
 • Aminoglikozidni antibiotiki (gentamicin, streptomicin, kanamicin, neomicin) in polipepridi (polimiksin A in B) in klindamicin ojačajo živčno-mišično blokado.
 • Benzodiazepine, opioide in barbiturate uporabljamo previdno zaradi zavora osrednjega živčevja.

Zastrupitev z metaldehidom

Vir

Sredstvo za zatiranje polžev (metaldehid 5%: Agrosan B – Polžomor, Carakol, Terminator vaba za polže) – modro obarvani peleti.

Mehanizem toksičnosti

Ni povsem jasen. Domnevajo, da je primarni toksin acetildehid, ki nastane s hidrolizo metaldehida v prisotnosti želodčne kisline. Novejše študije na miših so pri zastrupitvi z metaldehidom pokazale znižanje nivoja inhibitornega nevrotransmiterja GABA, noradrenalina in 5-TH in zvečanje aktivnosti monoaminoksidaze.

Klinična slika

Znaki zastrupitve se pojavijo hitro, 30 minut do 3 ure po zaužitju strupa: nekoordinirani gibi, vznemirjenost, vzdražljivost, pospešeno dihanje in povečana frekvenca srca, kongestija sluznic, blede sluznice, intenzivno slinjenje, razširjeni zenici, nistagmus, zvečana telesna temperatura, dehidracija, bruhanje, krvav izbruhek, driska (lahko modro obarvana zaradi pelet), borborigmus (»klokotanje plinov v črevesju«), napet trebuh, ataksija, zaspanost. Klasična klinična slika je: preobčutljivost na dotik, spazem mišic, trzanje in tresenje, opistotonus (zvijanje vrata nazaj) in neprekinjeni krči, kar lahko traja tudi do 24 ur. Znaki hujše zastrupitve so: kolaps, oteženo dihanje, zavora dihanja, modrikaste sluznice, motnje srčnega ritma in smrt zaradi zastoja dihanja. Zaradi zastrupitve lahko pride do okvare jeter (pogin 2 do 3 dni po zastrupitvi) ali ledvic. Opisane dolgotrajne posledice so lahko: driska, izguba spomina in začasna slepota (do 3 tedne).

Zdravljenje

 • Pri asimptomatskih živalih indukcija bruhanja  ali gastrična lavaža do 2 uri po zaužitju strupa, adsorbensa ne uporabimo, ker se metaldehid ne veže na aktivno oglje.
 • Opazovanje vsaj 4 ure, če se pojavijo znaki zastrupitve.
 • Sedacija ali splošna anestezija z namenom kontrole krčev in hiperestezije (preobčutljivosti na dotik) pri močno prizadetih živali (24 do 28 ur) z benzodiazepini, acepromazinom ali barbiturati podporno zdravljenje (uravnavanje telesne temperature, hidracije, elektrolitskega ravnovesja) in ustrezna nega.

Pri posipanju strupov proti polžem naj velja previdnost. Na tako obdelan vrt ne smejo zaiti domače živali, ker so posledice lahko usodne že ob zaužitju zelo majhne količine strupa. Vsekakor je po zaužitju nujno čimprej obiskati veterinarja, ki bo živali nudil ustrezno zdravljenje. Velja pa si zapomniti tudi to, da je preventiva boljša kakor kurativa in se zato raje izogniti uporabi prej naštetih strupov in raje pridelovati zelenjavo na ekološki način.

Zastrupitev z organofosfati

Mehanizem delovanja organofosfatov je podoben kot pri karbamatih, zato jih opisujemo na tem mestu.

Vir

Insekticidi, pesticidi, šamponi, losijoni za zatiranje uši in garjevcev (pri živalih in človeku), ovratnice proti bolham

Učinkovine: klorfenvinfos, klorpirifos, demeton-S-metil, diazinon, diklorvos, dimetoat, fention, fenitrotion, heptenofos, malation, pirimifos-metil

Mehanizem toksičnosti

Organofosfati inhibirajo encim acetilholinesterazo, zaradi česar pride do nakopičenja nevrotransmiterja acetilholina in aktivacije nikotinskih receptorjev na sinapsah skeletnih mišic, avtonomnih ganglijih in v osrednjem živčevju ter muskarinskih receptorjev na motoričnih ploščicah (živčnomišičnih stikih) gladke mišičnine ter endo in eksokrinih žlez.

Klinična slika

Znaki zastrupitve se pojavijo v 12 do 24 urah in so lahko prisotni dolgo časa (nekaj dni do tednov), odvisno od načina izpostavljenosti strupu, topnosti v maščobah in stopnji presnove ter od tega, ali je potrebna transformacija v jetrih za aktivacijo učinkovine in ali se ta veže reverzibilno ali ne na acetilholinesterazo. Nekateri organofosfatni insekticidi se akumulirajo v maščobah (npr. klorpirifos) in se postopoma sproščajo iz njih, kar pomeni, da je potrebno dolgotrajno zdravljenje. Znaki zastrupitve so slinjenje, ataksija, driska, zoženi zenici, mišične fascikulacije, tresavica in trzanje, slabotnost, preobčutljivost na dotik, povišana telesna temperatura, nemirnost, uhajanje urina. V hujših primerih je se upočasni srčni utrip, pride do zavore dihanja, krčev in kome. Nekateri organofosfati 2 do 3 tedne po akutni fazi zastrupitve povzročijo zakasnelo nevropatijo. Klinični znaki nevropatije so: progresivna oslabelost zadnjih nog in ataksija, lahko je prisotna tudi paraliza zadnjih ali vseh okončin.

Laboratorijska diagnostika

Nespecifično zvečanje hematokrita, aktivnosti encimov AST, CPK, amilaze.

Zdravljenje

 • Indukcija bruhanja ali gastrična lavaža do 2 uri po zaužitju toksina, nato aplikacija adsorbensa.
 • Pri zastrupitvi preko kože žival temeljito skopamo v mlačni vodi z dodatkom blagega šampona ali detergenta za pomivanje posode.
 • Simptomatsko zdravljenje (uravnavanje telesne temperature, hidracije, elektrolitskega ravnovesja).
 • Protistrup je atropin. Atropin je nekompetitivni antagonist organofosfatov, ki blokira muskarinske učinke. Atropin ne učinkuje na nikotinske receptorje in zato ne bo preprečil mišičnega tremorja, slabotnosti in živčno-mišične paralize.
 • Pri hudih zastrupitvah uporabimo tudi reaktivator holisterinaze pralidoksim (če je na voljo). Uporablja se kot dodatek zdravljenju z atropinom, ki je nujen za antagoniziranje muskarinskih učinkov (atropin obvezno apliciramo pred pralidoksimom).

Kontraindicirana zdravila

 • Fenotiazini (npr. acepromazin) in sukcinilholin ojačajo toksične učinke organofosfatov.
 • Aminoglikozidni antibiotiki (gentamicin, streptomicin, kanamicin, neomicin) in polipeptidi (polimiksin A in B) in klindamicin ojačajo živčno-mišično blokado.
 • Benzodiazepine, opioide in barbiturate uporabljamo previdno zaradi zavora osrednjega živčevja.

Prispevek je informativne narave. V primeru težav z živaljo nujno kontaktirajte veterinarja.

Foto: fotothing.com

Nadaljujte z branjem