Članki

Zastrupitev z zdravilno učinkovino paracetamol

Alenka Seliškar, 30. junija, 2015

Paracetamol ali acetaminofen je ena od najpogosteje uporabljenih učinkovin v humani medicini, uživajo ga praktično vsi, od dojenčkov do starostnikov. Paracetamol najdemo v zdravilih za zniževanje telesne temperature pri vročinskih stanjih, uporablja se tudi za blaženje bolečine. Je v prosti prodaji v lekarnah. Večina ljudi paracetamol pozna pod lastniškimi imeni kot so Lekadol, Calpol, Panadol (v teh zdravilih se nahaja kot monoučinkovina) ali kot Caffetin, Coldrex, Daleron, Medinite, Plivadon, Plivamed, Saridon, Zaldiar (v teh zdravilih ga kombinirajo z drugimi zdravilnimi učinkovinami). Ravno zaradi široke uporabe pri ljudeh, se večina lastnikov domačih živali žal ne zaveda, da je paracetamol izredno toksičen za mačke. Na KKMŽ se največkrat srečamo z nehotenimi zastrupitvami s paracetamolom, ko lastnik mački  v dobri veri, da ji bo pomagal, da paracetamol. Največkrat gre za mačke z obolenjem zgornjih dihal (felini respiratorni kompleks), ki ga lastnik nevede enači s prehladom ali gripo pri človeku in mački da zdravilo, ki bi ga sam uporabil za zniževanje povišane telesne temperature in blaženje bolečin pri sebi.
 

Mehanizem toksičnosti

Paracetamol se presnavlja v jetrih z glukuronidacijo, sulfacijo in oksidacijo. Glukuronski in sulfatni konjugati so nestrupeni in se izločajo z žolčem in urinom. Pri večini živalskih vrst je glukuronidacija glavna presnovna pot paracetamola. Mačke imajo nizek nivo encima glukuronil transferaze in s tem omejeno sposobnost glukuronske konjugacije, zaradi česar je oksidacija pri večjih odmerkih paracetamola  (ko sta glukuronska in sulfatna pot zasičeni) glavna pot presnove paracetamola. Nastajajo strupeni presnovki, ki povzročijo pomanjkanje glutationa v jetrih in eritrocitih, končni rezultat je methemoglobinemija, nastanek Heinzovih telesc in denaturacija eritrocitne membrane ter nekroza jeter. Paracetamol se nahaja na tržišču v različnih oblikah (do 500 mg tablete) in največkrat že enkratno dajanje paracetamola v odmerku, predpisanem za človeka, preseže toksični odmerek pri mački, zato je uporaba paracetamola ABSOLUTNO KONTRAINDICIRANA pri mačkah. Psi tolerirajo odmerke paracetamola do 45 mg/kg/dan. Glede na širok izbor nesteroidnih analgetikov, registriranih za uporabo pri psih, ki imajo bistveno manj neželenih učinkov kot paracetamol, se uporaba paracetamola pri psih odsvetuje. V Sloveniji je paracetamol registriran samo za uporabo pri ljudeh.

Klinična slika in laboratorijski izvidi

Klinični znaki zastrupitve pri mački v prvih 4 urah po zaužitju paracetamola so: blede sivomodre sluznice, pospešen srčni utrip, pospešeno in oteženo dihanje, apatičnost, bruhanje, neješčnost, obrazni edem (otekanje) in edem šap, srbež in znižana telesna temperatura. S preiskavo krvi in urina ugotovimo hematurijo, anemijo in hemolizo. Kasneje (2. do 7. dan po zaužitju paracetamola) ugotovimo hemoglobinurijo, intravaskularno hemolizo, zlatenico in znake okvare jeter (zvečanje aktivnosti jetrnega encima ALT). Koma, krči, pljučni edem, jetrna nekroza in akutna odpoved ledvic so slabi prognostični  znaki. Smrt nastopi običajno 2 do 6 dni po zaužitju paracetamola.

Klinični znaki zastrupitve pri psu v prvih 4 urah po zaužitju paracetamola so: progresivna cianoza, pospešeno in oteženo dihanje (resnost kliničnih znakov je odvisna od stopnje methemoglobinemije). Lahko so prisotni: depresija, bruhanje, driska, neješčnost, obrazni edem in edem šap, blede sluznice, srbež, znižana telesna temperatura. Redkeje opazimo začetno hiperaktivnost, depresijo, slinjenje, solzenje, napet trebuh, ataksijo in kolaps. 2 do 7 dni po zaužitju paracetamola je lahko prisotna hemoglobinurija, intravaskularna hemoliza, zlatenica in drugi znaki okvare jeter (zvečan ALT in bilirubin). Slabi prognostični znaki so koma, krči in pljučni edem. Smrt zaradi odpovedi jeter nastopi 2 do 6 dni po zaužitju paracetamola.
 

Zdravljenje

  • indukcija bruhanja ali gastrična lavaža do 2 uri po zaužitju paracetamola
  • aplikacija adsorbensov (ne damo, če nameravamo aplicirati protistrup z gastrično sondo)
  • oksigenacija 
  • podporna tekočinska terapija
  • skrb za ustrezno telesno temperaturo (ogrevanje)
  • aplikacija protistrupa (N-acetilcistein (Fluimukan) v kombinaciji z vitaminom C)
Slikovni material
Foto 1: Modrikasto obarvane sluznice (cianoza) v zgodnji fazi zastrupitve.
Foto 2: Rumenkasto obarvane sluznice (zlatenica) v kasnejši fazi zastrupitve.
 
Prispevek je informativne narave. V primeru zastrupitve TAKOJ kontaktirajte veterinarja.
Nadaljujte z branjem