Novice

Brahicefalične pasme – dihala in zdravstveno stanje psa

Vladimira Erjavec, 20. marca, 2017

Po dolgi zimi se zagotovo zelo veselimo lepih sončnih dni, žal pa se bodo takrat pričele številne težave za brahicefalične pasme psov. Mopsi, francoski buldogi, angleški buldogi, bostonski terierji, shih-tzuji, pekinezerji, cavalier king Charles španjeli, bokserji in psi še nekaterih drugih pasem so zaradi močno spremenjene anatomije in fiziologije lobanje še posebej podvrženi brahicefaličnemu sindromu.

Glavni znaki so glasno, oteženo dihanje, smrčanje, pogosto davljenje, nezmožnost fizičnih naporov in nezmožnost ohlajanja v vročih mesecih. 

Na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani poteka raziskava, v kateri ugotavljamo, kako slaba prehodnost zgornjih dihalnih poti pri brahicefaličnih psih vpliva na njihovo zdravstveno stanje. Z raziskavo želimo ugotoviti, ali slaba prehodnost zgornjih dihalnih poti vodi v oksidativni stres živali in ali pride po operaciji, s katero razširimo nosnice in skrajšamo ter stanjšamo mehko nebo, do izboljšanja zdravstvenega stanja. Če bi radi svojega psa z izraženim brahicefaličnim sindromom vključili v študijo, vas vabimo, da se na Kliniki za male živali oglasite na kratek pregled pri doc. dr. Erjavec, ki bo ugotovila, kako hude težave ima vaša žival in vas seznanila s potekom operacije. V raziskavo bomo vključili še približno 15 psov/psic, prednost pa bodo imele živali s hujšimi znaki brahicefaličnega sindroma, za katere vemo, da bodo težje prenašale vroče mesece.    

Psi, ki bodo sodelovali v raziskavi, bodo deležni enakega postopka kot redni pacienti, za potrebe raziskave bomo odvzeli le kri, ki jo bomo analizirali. Za skrbnike vključitev v študijo pomeni manjše finančno breme, saj bodo operacija in vse laboratorijske preiskave krvi brezplačni, bremenili vas bodo le stroški anestezije in analgezije.

Za več informacij pokličite na recepcijo Klinike za male živali 01/477 92 77 (doc. dr. Vladimira Erjavec) ali pišite na naslov elektronske pošte vladimira.erjavec@vf.uni-lj.si.

Nadaljujte z branjem