Novice

Veterinarji na mednarodni razstavi mačk v Ljubljani

David Černec, 23. marca, 2018

Delo veterinarjev je včasih tudi več kot samo delo v ambulanti s kužki in mucami ali na terenu z velikimi živalmi. Za nekatere izmed nas je lepši del poklica tudi sodelovanje na mednarodnih razstavah mačk, ki jih vsako leto organizira Felinološko društvo Ljubljana. Lani je bilo na Gospodarskem razstavišču okoli 300 mačk različnih pasem. Najpogostoje zastopane so bile: maine coon, kratkodlaka britanka, birma, perzijka, ragdoll, sibirka, devon rex, norveška gozdna, sfinga in še mnoge druge (nekaj izmed njih na slikah).

Veterinarji na teh razstavah skrbimo predvsem za to, da so mačke, ki prihajajo na razstavo zdrave in imajo opravljena preventivna cepljenja. Na ta način preprečimo, da bi na razstavah sodelovale mačke, ki bi lahko predstavljale tveganje za okužbo zdravih mačk.


Zaradi velikega števila mačk na razstavi bi bolne živali predstavljale tveganje za prenos nekaterih nalezljivih bolezni.

Poleg tega z veterinarskim pregledom zagotovimo, da je vsaka sodelujoča mačka v primerni telesni kondiciji, zdrava, dobro oskrbovana in ni breja oziroma ne doji. Preden se razstava začne, veterinar vse mačke skrbno pregleda. H kratkemu kliničnemu pregledu spada: pregled potnega lista in ostalih certifikatov o cepljenju, odčitek mikročipa, pregled splošnega stanja živali, pregled glave, dlake, kože, trebuha…


K pregledu spada tudi ugotavljanje istovetnosti živali.

Med veterinarskim pregledom mora biti mačka mirna in kazati primeren temperament, da je pregled mogoč. Veterinarski pregled je obvezen za vse sodelujoče živali. Žival, ki je skrbnik ni prinesel na veterinarski pregled, se diskvalificira. Pred začetkom pregledov organizator veterinarju predloži spisek vseh prijavljenih mačk. Ko s pregledom veterinar ugotovi, da žival izpolnjuje veterinarske pogoje za sodelovanje na razstavi, to označi na spisku prijavljenih mačk ter s podpisom in žigom na sprejemni dokumentaciji mačke. Tako označeno kuverto oziroma dokumentacijo mora skrbnik predložiti na vpogled organizatorjem pri vstopu v razstavni prostor.


Nekateri veterinarji tudi aktivno sodelujemo na razstavi in s ponosom razstavimo tudi svoje mačke.

Tekom razstave veterinarji skrbimo za zdravje in dobro počutje mačk. Pozorni smo, da se z mačkami primerno ravna, nudimo veterinarske nasvete razstavljavcem, če jih potrebujejo, in smo na voljo za živali, ki bi potrebovale nujno veterinarsko oskrbo.

Nadaljujte z branjem