Novice

Vpliv poroda na mikrobioto pri novorojenih psih

Maja Zakošek Pipan, 24. septembra, 2018

V prvih tednih življenja so novorojeni psi najbolj občutljivi in hkrati najbolj izpostavljeni številnim boleznim, saj je njihov imunski sistem še povsem nerazvit. Poleg tega so mladiči povsem odvisni od matere in njihove oskrbe, v tem obdobju pa pride tudi do številnih sprememb v razvoju organskih sistemov. Pri psih je najbolj kritično obdobje v prvih dveh tednih življenja, vendar se lahko razpotegne vse tja do štirih tednov. V zadnjem desetletju so pri ljudeh ugotovili, da ima na preživetje in na bolezensko stanje otroka v prvih dneh življenja, pa tudi kasneje, močan vpliv tudi otrokova mikroflora. Čeprav se je včasih domnevalo, da je ta sterilna, so raziskave pri ljudeh pokazale, da se novorojen otrok rodi z lastno mikrobioto, saj so našli bakterije tako v črevesju kot tudi v posteljici. V humani medicini so dognali tudi to, da lahko parodontalna bolezen matere vpliva na razvijajoč se plod v maternici, kar se kaže kot omejena rast plodu, prezgodnji porod ali manjša porodna teža. Mikrobiota ustne votline matere je namreč zelo podobna mikrobioti posteljice in se domneva, da pride do prenosa bakterij iz ustne votline preko krvnega obtoka. Poleg tega je ugotovljeno, da imajo tisti otroci, ki so izpostavljeni vaginalni mikrobioti (so torej rojeni po naravni poti), manj zdravstvenih težav v prvih letih življenja, kot otroci, rojeni s carskim rezom. Če otroke, rojene s carskim rezom, takoj po porodu izpostavijo materini vaginalni mikrobioti, se njihovo zdravstveno stanje izboljša.

Pri psih še ni raziskano ali se skotijo sterilni ali že imajo svojo mikrobioto. Z namenom ugotovitve ali je pri novorojenih psih že prisotna lastna mikrobiota in ali je ta povezana z zdravstvenim stanjem matere in posledično z zdravstvenim stanjem mladičev, smo se odločili za klinično študijo v kateri skušamo ugotoviti ali tip poroda vpliva na mikrobioto mladičev in na njihovo preživetje oz. zdravstveno stanje takoj po porodu, ter na njihov prirast in preživetje v prvih osmih tednih življenja.

Z raziskavo se študentki veterine Leonida Kajdič in Anja Kalin pod vodstvom mentoric ukvarjava že slabi dve leti. Trenutno je v njej vključenih že veliko psov rojenih z elektivnim carskim rezom, še vedno pa imamo premalo mladičev skotenih po naravni poti in tistih, ki se skotijo z urgentnim carskim rezom, zato vas vljudno vabimo, da se vključite v našo raziskavo. Pri raziskavi uporabljamo vzorce mladičev, ki bi jih drugače zavrgli (posteljica, mekonij oz. prvo blato) in pri psicah odvzamemo brise ustne in vaginalne sluznice ter kapljico kolostruma. To pomeni, da so vsi vzorci odvzeti na način, ki ne povzroča bolečine ali nelagodja pri vaših mladičih.

V zameno za sodelovanje v raziskavi vam ponujamo pomoč pri vaginalnem porodu in posredovanje rezultatov v primeru najdbe patogenih bakterij.

S sodelovanjem v raziskavi: “Vpliv načina poroda na mikrobioto pri novorojenih psih” boste pomagali študentkama veterine pri pisanju raziskovalne Prešernove naloge, hkrati pa prispevali k novim znanjem na področju noenatalne veje veterinarske medicine.

Za sodelovanje se vam že v naprej najlepše zahvaljujemo, zainteresirane lastnike pa prosimo, da se obrnete na vodjo raziskave na Veterinarski fakulteti v Ljubljani:
asist. dr. Majo Zakošek Pipan, dr. vet. met. – Klinika za reprodukcijo in velike živali,
telefon: 01/4779396 oz. 01/4779280,
email: maja.zakosekpipan@vf.uni-lj.si.

foto: Ksenija Mikor

Nadaljujte z branjem