Blog

Pacient meseca: muc Nacho in diafragmatska hernija

Betka Perc, 28. februarja, 2024

Nacho je nagajiv mlad muc, ki je kljub svoji mladosti že kar nekajkrat obiskal veterinarsko ambulanto.

muc nacho

Že kot mladiček je imel zlomljeno tačko, ki so mu jo veterinarji oskrbeli s kirurškim posegom. Tri mesece kasneje pa so ga lastniki pripeljali na našo kliniko zaradi težav z dihanjem in s sumom na diafragmatsko hernijo.

Kaj je diafragmatska hernija?

Diafragma ali trebušna prepona je tanka mišica, ki ločuje prsno in trebušno votlino. Sodeluje pri dihanju in preprečuje vdor trebušnih organov v prsni koš. V primeru hujše travme lahko diafragma poči (nastane t.i. kila ali hernija), kar omogoči vdor organov kot so želodec, črevesje ali jetra v prsno votlino. V tem primeru trebušni organi pritisnejo na pljuča in otežijo normalno dihanje.

Primer težkega dihanja (dispneje) pri mački

Zelo pogosto opažamo diafragmatske hernije pri nekastriranih prostoživečih mačkih, za katere obstaja večja možnost naleta avtomobila, ali kakšne druge tope poškodbe pri padcih/skokih z višine .

Diafragmatska hernija se klinično lahko kaže zelo različno, odvisno od tega kako zelo obširna je poškodba trebušne prepone. Nekatere živali težko dihajo zgolj ob povečanem naporu ali po hranjenju, medtem ko druge izkazujejo dihalno stisko tudi v mirovanju. V akutni fazi je lahko prisotna tudi hujša krvavitev. Gre za življenje ogrožujoče stanje, ki ga lahko pozdravimo zgolj z operacijo.

Kako diagnosticiramo diafragmatsko hernijo?

Nacho je k nam prišel referiran iz zasebne ambulante za male živali Animavet, kjer so že postavili sum na diafragmatsko hernijo. Muc je oteženo dihal, lastniki pa so povedali tudi, da je otožen in da poskuša bruhati. S stetoskopom ni bilo mogoče poslušati celotnega prsnega koša, kar je zelo značilno, saj trebušni organi prekrijejo srce in pljuča.

Diafragmatsko hernijo najlažje diagnosticiramo z rentgenskim slikanjem. Nachota so rentgensko slikali že v zasebni ambulanti za male živali Animavet, kjer so na sliki opazili, da ima v prsnem košu celoten želodec in tako postavili sum diafragmatske hernije (slika 2).

Slika 2: Rentgenska slika Nachota. Na sliki želodec označen z X. Avtor slike: Animavet, ambulanta za male živali

Kako je potekalo zdravljenje?

Nesrečni muc je bil še isti dan operiran. Med operacijo smo njegove trebušne organe namestili nazaj v trebušno votlino in »luknjo« v diafragmi zašili. Ker je šlo za precej obsežno operacijo je Nacho še nekaj dni ostal v našem hospitalu, kjer je prejemal protibolečinsko terapijo. Po odpustu domov smo na kontrolah ugotovili, da se kirurške rane lepo celijo, Nacho pa je spet igriv in živahen muc.

Nacho, srečno še naprej!

Nadaljujte z branjem