Pes Kubo
Blog

Pacient meseca: pes Kubo, vnetje požiralnika in prostatične ciste

Tanja Plavec, 25. marca, 2023

Pacient meseca januarja 2023 je zdaj že 8 let star francoski buldog Kubo, pri katerem smo v prvi fazi diagnosticirali hudo vnetje požiralnika, kasneje pa še prostatične ciste.

Kubo je eden tistih pacientov, pri katerih se hkrati izrazi več bolezni in je težko ugotoviti, kaj je nastalo prej in kaj kasneje (nekako podobno večnemu vprašanju o kuri in jajcu).

K nam je bil Kubo napoten na nadaljnjo diagnostiko zaradi bruhanja in apatije, saj se na zdravljenje z zdravili ni odzval po pričakovanjih. Ultrazvočno smo ugotovili močno napolnjen želodec ter tvorbo v zadnjem delu trebuha, ki smo jo punktirali in pridobili vnetno vsebino. Opravili smo tudi endoskopski pregled zgornjih prebavil ter odvzeli vzorce tkiva za patohistološko preiskavo. Požiralnik je bil močno spremenjen, vidne so bile razjede in odmrla področja sluznice, v želodcu pa so bili vidni sledovi razjed v fazi celjenja. Pri brahicefaličnih pasmah so vnetja želodca in refluks želodčne vsebine v požiralnik ter posledično vnetje požiralnika zelo pogosta najdba. Kubo ni kazal očitnih dihalnih težav, ki so tipične za te pasme psov, tako da ima ta najdba lahko popolnoma drug vzrok.

Vnetje požiralnika običajno zdravimo z zdravili in strogim postom (podobno kot po odstranitvi tujkov v požiralniku), vendar pri Kubu do endoskopske kontrole teden kasneje to ni prineslo pričakovanega izboljšanja. V vmesnem času so tvorbe v zadnjem delu trebuha še zrasle, pojavila se je bolečina v trebuhu.

Naredili smo plan, s katerim bi rešili več težav naenkrat in se odločili, da Kuba operiramo. Med operacijo smo odstranili obe modi in kalcificirane (para)prostatične ciste, odvzeli vzorce prostate ter v želodec vstavili hranilno sondo (cevko, preko katere lahko psa hranimo, op. ur.). S pomočjo le-te je Kubo v naslednjih dneh dobil vse potrebne hranilne snovi, hkrati pa smo požiralniku dali možnost, da se zaceli. Prostata je bila k sreči le vnetno spremenjena, Kubo je pa z zdravili in primerno prehrano zelo hitro okreval, tako da je ob pobiranju šivov lahko praznoval svoj osmi rojstni dan.

Celotno zdravljenje je trajalo več kot mesec in kot že ničkolikokrat prej se je izkazalo, da nam s skupnimi močmi lahko (in največkrat nam) uspe. Hvala lastnikom in Kubu za izkazano zaupanje.

Več o težavah intaktnih samcev si preberete tukaj.

Slika 1: naslovna – avtorica Meta Ogorevc
Slika 2: Rentgenska slika trebušne votline, kjer v zadnjem delu trebuha vidimo kalcificirane prostatične ciste (arhiv KMŽ)

Nadaljujte z branjem